Що таке газація бананів?

Напевно, немає в світі такої людини, яка б не любила банани. Ці плоди, батьківщиною яких є Малайський архіпелаг, так і манять нас до себе своїм яскравим жовтим кольором. Але от питання: в нашій країні банани не ростуть, привозять їх до нас з-за моря. А шлях цей дуже не близький. Як же тоді зберігаються банани в дорозі?

Все дуже просто. Банани з країн – імпортерів вивозять недозрілими, а потім їх піддають так званому процесу газації або дозріванню. Що це таке?

Як я вже сказала банани перевозять недозрілими, а незрілий банан крім зеленого кольору має ще і яскраво виражені грані, які стираються після повного дозрівання плоду, і під час шляху дозріти вони просто ніяк не можуть. Незрілі банани містять велику кількість крохмалю, а для того, щоб банан пожовк і став придатним для вживання в їжу крохмаль повинен перетворитися в цукор.

Перевозять банани морем в спеціальних контейнерах – рефрижераторах, температура в яких тримається на рівні 13 – 15 градусах вище нуля. Ця температура ніяк не впливає на зрілість бананів. Та й контролювати процес газації в дорозі просто неможливо, до того ж економічно не вигідно.

Після того, як банани прибутку на склад, їх у стандартних вентильованих коробках переносять в спеціальну газаціонную камеру, яка до всього іншого теплоізолірованна від навколишнього середовища. Тут банани спочатку прогрівають при температурі 18-20 градусів вище нуля, а потім камера наповнюється спеціальним газом, який прозвали «банановий газ». Складається цей газ з азоту (95%) і етилену (5%). Саме етилен при повній відсутності кисню і запускає процес дозрівання плодів.

«Бананової газом» банани обробляються добу, потім їх 3 – 4 дні провітрюють і, нарешті, вже зрілі плоди відправляють на реалізацію.

Можлива і домашня газація бананів. Незрілі плоди разом зі зрілими яблуками поміщають у поліетиленовий пакет і міцно зав’язують. Через кілька днів банани будуть готові. До речі, незрілий банан буде називатися овочем, а от зрілий банан – це вже фрукт.

Всі банани можна розділити на дві групи – десертні, які продаються в наших магазинах, і плантайни, які перед вживанням потрібно смажити, варити чи пекти. І саме плантайни є основною їжею в країнах, де вони виростають. Наприклад, в Еквадорі на душу населення припадає 79 кілограм з’їдених бананів, в Бурунді – 180, а в Росії всього 7.

Всі сорти бананів, які вирощуються в даний час, є штучно виведеними людиною.
Всього ж існує 500 сортів цього фрукта. Але вирощують для імпорту в Європу, США та Росію тільки 100 сортів.

Крім того, банани використовуються в медицині і косметології. Вони прекрасно допомагають при високому тиску, депресії, печії, дизентерії, а так само рекомендуються при хворобах бронхолегеневої системи. До того ж з листя молодих рослин роблять мазь, яка прекрасно лікує опіки. Не завадить вживати банани в їжу і при передменструальному синдромі. А ще шкірка бананів допоможе позбутися від бородавок.