Що таке граппа?

Граппа – це ні що інше, як італійська самогонка. Проводиться цей алкогольний напій міцністю 50 градусів з відходів виробництва вина, тобто із стебел, кісточок і виноградних вичавок. Спочатку граппа ніким в серйоз не сприймалася. Просто італійським виноробам було шкода викидати всі ці залишки від виробництва вина. Ось вони і придумали з них робити граппу. Однак дуже скоро ті ж самі італійські виробники вина зрозуміли, що і на граппі можна непогано заробити і стали випускати її не як побічний продукт виробництва вина, а як самостійний алкогольний напій. Ось так от граппа стала відома в усьому світі. І сьогодні вона знаходиться у винних картах найвідоміших ресторанів на першому місці і належить до благородних алкогольних напоїв.

Батьківщиною граппи вважається провінція Венето. Саме тут, біля підніжжя гори Граппа розташоване місто Бассано дель Граппа. Однак багато хто вважає, що народилася граппа зовсім не тут і суперечки з цього приводу в Італії не вщухають вже довгий час. Але це й не важливо. Важливо те, що Італія батьківщина цього унікального напою, який з жебрака перетворився в самого справжнього принца.

Після того, як граппа стала популярна в світі, був розроблений навіть спеціальний келих цього алкоголю. Келих іменується як grappaglas і має форму тюльпана. А розробили дизайн келиха для граппи німці, які теж не залишилися байдужими до напою.

Існує декілька різновидів граппи:

- Giovane або біла граппа. Це молода граппа, яка не має кольору. Вона розливається в пляшки відразу після дистиляції і навіть через кілька років зберігання смак її залишається колишньою.

- Affinata in legno або витончена граппа. Цей вид напою витримується в дубових бочках протягом 6 місяців і тільки потім розливається по пляшках. В принципі це та ж сама біла граппа, тільки з більш тонким смаком і ароматом.

- Invecchiata або стара граппа. Вона витримується в бочці не менше року.

- Stravecchia або дуже стара граппа. Витримується в бочках не менше 18 місяців.

- Monovitigno або граппа, яка зроблена з одного сорту виноградних отжимки.

Граппу п’ють в Італії в кінці трапези або під час зміни блюд.
Найголовніше правило – пити граппу потрібно добре охолодженою. До того ж не дозволено випивати за один раз більше 30 грам цього напою. Та й пити її треба дуже повільно, інакше можна просто обпекти горло. Що ж стосується закуски, то до граппі подають фрукти, шоколад, ягоди, сир.

А в італійських кафе можна зустріти таке от назва кави – Caffe Correto. Це не просто каву, а каву, в який додано кілька крапель граппи. Цей напій допомагає підтримувати сили протягом всього дня, а ще чудово піднімає настрій. Загалом, бадьорить не тільки тіло, а й дух.

А найзнаменитішим коктейлем на основі граппи є коктейль під назвою «Граппа Манхеттен». Для його приготування необхідно взяти 50 мл граппи, 25 мл червоного вермуту і 1 краплю ангостури. Все це змішується і прикрашається вишнею.