Що таке імбир?

Саме слово «імбир» із буквою м з’явилося не так вже й давно. До цього на Русі ця рослина називали трохи по – іншому – інбірь, з буквою н. Ну, а в народі цю рослину називали набагато простіше – білий корінь.

Відбувається імбир з країн Південної Азії. На даний момент вирощується в Китаї, в Індії, в Індонезії, в Австралії, в Західній Африці, на Ямайці, на Барбадосі. У Середні століття був завезений до Європи, де використовувався як прянощі і ліки. Зокрема, імбир вважався одним з основних засобів для профілактики чуми. Купці розповідали, що імбир росте на краю світу в країні троглодитів, які пильно його стережуть, чим ще більше піднімали і без того немаленьку ціну на чудодійний корінь. На початку XVI століття одним з перших був завезений в Америку і швидко там розповсюдився.

Кореневище імбиру має вид круглястих, розташованих переважно в одній площині, пальчаторазделенних шматочків.
Віддалено нагадує різні фігурки.

Залежно від способу попередньої підготовки розрізняють два види імбиру:

- Білий імбир – це заздалегідь вимитий імбир, очищений від поверхневого щільнішого шару;

- Чорний імбир – що не піддався попередній обробці.

Обидва види висушують на сонці. Чорний імбир в результаті отримує більш сильний запах і більш пекучий смак. На зламі імбир ясно-жовтого кольору незалежно від виду. Плоть молодих кореневищ майже біла; чим старше кореневище, тим жовтіше воно на зламі.

Вміст ефірної олії в сухих кореневищах становить 1,5-3%, головним його компонентом є цінгіберен (зінгіберен) – сесквітерпени (група органічних сполук класу терпенів) – до 70%, також містяться камфен, цинеол, бісаболен, борнеол, цитраль, ліналоол. Також імбир містить вітаміни C, B1, B2 і незамінні амінокислоти.

Імбир часто застосовується в російській кухні. Його додають в суботні, квас, наливки, настоянки, брагу, мед, а також пряники, паски, здобні булочки.

Пристрасть додавати імбир в кондитерські вироби, солодкі страви і напої інтернаціонально. Льодяники, варення, печиво, кекси, бісквіти, компоти, пудинги, пиво, лікери багатьох кухонних традицій світу містять імбир.

У країнах Азії імбир використовують у пресервах з м’яса і птиці, він входить до складу відомої приправи каррі, його навіть додають в деякі сорти чаю.

Маринований імбир використовують як приправу до суші.

Імбир вживають і як самостійний продукт. У Південно-Східній Азії свіжий імбир зацукровують і роблять з нього варення, в Китаї, Індокитаї, Бірмі і в Англії до складу варення з імбиру додають апельсинову кірку – варення відоме під назвою чоу-чо.

Мелений імбир в Індії додають в борошно і випускають 4 сорти імбирною борошна з різним процентним вмістом імбиру.

В Англії, Австралії і в США з імбиру роблять імбирне пиво і також м’які неспіртние прохолодні напої, наприклад, імбирний ель.

Використання імбиру в соусах до м’яса, овочевих і фруктових маринадах характерне для європейської та американської кухонь. У країнах Азії імбир використовується безпосередньо при гасінні м’яса і свійської птиці. На м’ясо імбир надає не тільки ароматичне дію, але і робить його більш м’яким.