Що таке кальвадос?

Яблучний бренді кальвадос – це один з тих алкогольних напоїв, які виробляють на основі фруктів. Ось тільки з першого разу і не здогадаєшся, що кальвадос з його іспанським назвою роблять зовсім не в Іспанії, а зовсім в іншій країні – на півночі Франції – в Нормандії. Адже саме Нормандія той край, в якому роблять сидр і кальвадос, а самі яблучні сади тут просто нескінченні і тягнуться до самого горизонту.

Назва напою має дуже цікаву історію. Мистецтво дистиляції яблучного соку в Нормандії не менше старо, ніж в Коньяку. Сидр з яблук тут почали готувати ще в 16 столітті. Цей продукт, яблучний недоброда, був дуже нестійким і його покладено було випивати до наступного врожаю. А ось найціннішим продуктом була яблучна «вода життя».

Дуже скоро за цією водою стали заглядати в Нормандію і моряки, які пропливали повз. А у моряків узбережжі Нормандії, яке було дуже багате піщаними дюнами, називалося Calva Dorsa, що означало лисий берег. Саме від цієї назви й отримав своє ім’я напій – кальвадос. До речі, треба відзначити, що сьогодні кальвадос може зберігатися в дубових бочках до 50 років.

Якість цього алкогольного напою залежить від того, з якого сорту яблук він був проведений. Фруктові сади Нормандії – це не просто сади, а справжнісінькі унікальні плантації яблучних дерев, які були спеціально виведені для того, щоб виробляти з них найкращий кальвадос. Всі сорти яблук, а їх більше двохсот можна умовно розділити на солодкі, солодко-гіркі, гіркі і кислі. Але для виробництва кальвадосу офіційно рекомендується тільки 40 сортів яблук. До того ж щоб отримати напій дуже високої якості він повинен містити 40% солодких яблук, 40% гірких яблук і 20% кислих.

Вся Нормандія, яка виробляє кальвадос, офіційно поділена на 3 зони. Це зона, яка виробляє власне Calvados, яка займає 74% території, 25% займає зона, що виробляє Calvados Pays d’Auge і тільки 1% території займає Calvados Domfrontais. В цей напій дуже часто додають груші і тому істинним кальвадосом він вважатися не може.

Більшість виробників кальвадосу дрібні фермери і тому на їх пляшках буде стояти таке доповнення до назви, як produit fermier.

Фортеця кальвадосу 40%. Зовсім недавно цей напій вважався нижчим алкогольним напоєм і тільки зовсім недавно він гідно зайняв свою нішу в ряду алкогольних напоїв. Сьогодні кальвадос, який виготовляють дрібні фермери і великі виробники неможливо відрізнити один від одного. Кожен прагне до того, щоб робити тільки напій високої якості.

Кальвадос – це ідеальний напій для того, щоб завершити трапезу. Але якщо страв занадто багато, то напій можна пити в перервах між ними. І «Кальва», а саме так любовно називають кальвадос французи, відмінно заповнює паузу між змінами блюд.

При подачі до столу кальвадос повинен мати кімнатну температуру, а подають його в коньячних келихах. А до напою можна запропонувати фрукти і шоколад.