Що таке кіршвассер?

Кіршвассер або «вишнева вода» – це міцний алкогольний напій, який сьогодні виробляють у Німеччині, Австрії, Франції і Швейцарії.


Кіршвассер – це саме знамените фруктове бренді, що виробляється там, де стикаються три держави – Франція, Німеччина та Швейцарія. Цей алкогольний напій роблять з вишні. У цьому і таїться секрет назви напою, що складається з двох слів – «кірш», що по-французьки означає вишня, і «васссер», що з німецької перекладається як спирт, який вийшов при перегонці тих чи інших фруктів.

Причому у Франції та Німеччині роблять абсолютно різний кіршвассер. У Франції більше намагаються надати напою фруктовий смак і аромат, а ось німці при виробництві вишневої горілки роблять акцент на її фортеці. І тому фортеця німецької кіршвассера досягає 43%, а французький кіршвассер трохи слабше – 38%.

Як же роблять кіршвассер?

Все дуже просто. Для виробництва використовується метод дистиляції заграв сусла. Причому для виробництва кіршвассера підходять не всі сорти вишні, а тільки спеціальний сорт чорної вишні. А найголовніше при приготуванні напою ці вишні використовуються умісти з кісточками. У цьому і полягає весь секрет приготування цього дуже ароматного напою.

Вишню перед використанням очищають від гілочок і листочків, після цього тиснуть пресом і ставлять в закритих бочках у тепле приміщення. Періодично цю вишневу кашку потрібно перемішувати. Саме в тому, що ягоди бродять разом з кісточками і є головним секретом всієї краси цього напою. Саме вони віддають кіршвассеру весь свій мигдалевий аромат, за що і цінують в Німеччині вишневу горілку.

Процес бродіння триває від 14 до 20 днів. Після цього вишнева маса піддається подвійної дистиляції. Як це не дивно, але кіршвассер має абсолютно білий колір. Весь секрет у тому, що кіршвассер не витримують у дубових бочках, а готується він в скляних бочках або чанах.

А найкращий кіршвассер виробляють у німецькому Шварцвальді – Чорному лісі. Кіршвассер з Чорного лісу надзвичайно ароматний, міцний і смачний. До речі, саме кіршвассером просочують знаменитий Шварцвальдський вишневий торт. А ще тут можна спробувати відмінну Шварцвальдський ковбасу, яка просто ні в яке порівняння не йде з усіма іншими ковбасами.

Подають кіршвассер до столу в маленьких скляних келихах перед їжею. А от німці дуже люблять завершувати цим напоєм обіди і вечері. Для них це найулюбленіший національний напій, без якого, до речі, не обходиться не тільки щоденний обід, але й будь святкове застілля.

На основі кіршвассера можна готувати і самі різні коктейлі, але самий знаменитий коктейль з цим алкогольним напоєм – це «Роуз». Для цього необхідно взяти 2 частини сухого вермуту, 6 частин лікеру Cherry Brandy і 2 частини кіршвассера. Можна додавати кіршвассер і в інші напої, наприклад, в шампанське чи лікери. І, звичайно, використовувати його при приготуванні кондитерських виробів і випічки.