Що таке крижане вино?

Крижане вино – це особлива марка десертного вина, яке виготовляють з винограду, замороженого на лозі. Це вино має 9 – 12% алкоголю, 150 грам цукру на літр і кислотність 10 – 14 грам на літр.

На відміну від води, цукру та інші концентровані речовини, які містяться у винограді, не замерзають, і тому із замороженого винограду вичавлюється більш концентроване сусло. В результаті переробки виходить дуже мало вина, але зате воно має дуже солодкий смак і неймовірно високу концентрацію.

Однак крижане вино знайти дуже важко. Процес виробництва цього напою дуже трудомісткий, та й ризикований. А якщо таке вино все ж попадеться вам на очі, то коштувати воно буде неймовірно дорого.

А адже вся справа в тому, що для того, щоб виготовити 500 мілілітрів цього вина потрібно використовувати від 13 до 15 кілограм завмерлого винограду. А з 50 тонн сировини виходить всього 2 тонни напою.

Однак крижане вино – це надзвичайно смачний напій. Воно пахне морозною свіжістю, а на смак дуже нагадує мед. І все це зберігається завдяки унікальній технології виробництва цього неймовірно смачного і ароматного вина.

Айсвайн, а саме так називають крижане вино, готують у багатьох країнах – в Німеччині, Австрії, Хорватії, Румунії, США, Чилі, Китаї та Молдові.

Колись давно крижане вино готувалося тільки з одного сорту винограду – рислінг. Але поступово стали готувати айсвайн і з видал блан, мерло, каберне-совіньон. І всі ці сорти винограду на виході давали таке ж чудове і смачне крижане вино, що тепер кожна країна сама вирішує, з якого саме винограду вона буде готувати цей незвичайний алкогольний напій.

Крижане вино неможливо отримувати щорічно. Для того, щоб заморозити виноград потрібен великий досвід і багато уміння. Іноді виноград перетримують на морозі і ніякого вина не виходить, іноді недодержівают, і тоді вино набуває зовсім не потрібний нікому смак і його просто викидають. Втім як і перемерзлий урожай. Саме тому виноробу щоб зважитися на такий відчайдушний крок потрібно мати дуже багато сміливості, а головне не сильно переживати через нанесеного збитку в разі не вийшло експерименту.

До того ж якщо погода в зимовий період буде теплою і вологою, то виноград може просто згнити, або його з’їдять птахи і звірі.

Клопоту з крижаним вином неймовірно багато, але зате скільки буде радості від того, що все вдалося і крижане вино ось воно, стоїть собі на столі і виблискує в променях зимового сонця.

Отримати айсвайн можна тільки природним шляхом. Тобто, заморожувати виноград в холодильнику не має ніякого сенсу, тільки зіпсується продукт, хороше вино з нього все одно не вийде.

До речі, крижане вино з США робиться саме так. Величезна кількість винограду заморожується в рефрижераторах, а потім пускається у виробництво. Смак у такого вина зовсім не той, що у справжнього айсвайна, але продаж такого вина під відомою торговою маркою йде просто чудово.