Що таке кумис?

Кумис – це напій, який робиться з молока кобили шляхом бродіння при допомозі молочнокислих бактерій. У Башкирії досі вважається, що самий хороший кумис виходить тільки тоді, коли фляжка з цим напоєм, прив’язана до пояса вершника, «проскочить» разом з ним за день ні один десяток кілометрів. Ось цей напій і можна назвати самим справжнім і найкращим комісіями. Є в Башкирії і спеціальні санаторії – профілакторії, лікування в яких засноване на кумисі. Так чим же корисний кумис для нашого організму і чому його так цінують на моїй батьківщині?

Кумис дуже давньої напій. На сьогоднішній день йому виповнилося п’ять з половиною тисяч років. Чисте кобиляче молоко пити досить неприємно, та до того ж ще воно володіє хорошим проносним ефектом. От і придумали наші давні предки готувати з цього молока такий чудовий напій, як кумис. А Геродот в одній зі своїх численних праць називав кумис навіть «молочним вином». І був абсолютно прав.

У кожному башкирською селі є свій рецепт приготування кумису. Однак стандартна технологія приготування цього напою досить проста. Свіже кобиляче молоко виливається в спеціальну циліндричну діжку, на дні якої залишається невелика порція кумису, який збивався там раніше.
Цей «старий» кумис потрібен для закваски. Потім діжка закривається кришкою. У кришці ж є спеціальний отвір, в який вставляється довгу жердину. Цю суміш старого кумису і свіжого кобилячого молока треба було збивати по кілька годин на день протягом двох днів. Іноді в кумис додаються і свіжі густі вершки, які надають напою незвичайно м’який смак.

Звичайно, такий кумис можна отримати тільки в домашніх умовах. На заводах, що виробляють цей напій, весь процес автоматизований і приготування кумису відбувається в кілька разів швидше. Але заводський кумис не йде ні в яке порівняння з кумисом з діжки.

Звичайний кумис – це напій, який містить від 0,2 до 2,5% етилового спирту. А ось міцний кумис може містити до 4,5% спирту. Є і ще один вид кумису, вміст спирту в якому таке ж, як і горілці – 40%, а деколи, і більш. Такий кумис називається «буйний» кумис.

Здавна комісіями лікували туберкульоз. Саме цей напій містить у собі антибіотик, який чудово вбиває туберкульозні бактерії. У нашій республіці в кожній лікарні, де лікуються туберкульозні хворі, проводиться обов’язкова кумисотерапія. А ще кумис добре використовувати при дизентерії і черевному тифі. Це пов’язано з іншою особливістю цього корисного напою – вбивати всю патогенну мікрофлору нашого кишечника, і допомагати корисним бактеріям виживати в кислому середовищі шлунка.

Ще кумис корисно пити при анемії. Він чудово підвищує рівень гемоглобіну в крові і збільшує кількість лейкоцитів, які є надійними захисниками нашого організму.

Кумис рекомендується пити жінкам в будь-якому віці. Цей чарівний напій уповільнює процес старіння клітин організму і допомагає надовго зберегти молодість і свіжість шкіри.

Крім всього вищесказаного кумис – найкращий засіб від похмільного синдрому. Він відмінно втамовує спрагу, швидко знімає головний біль і приводить людину до тями.

Але не варто пити цей напій літрами. Застосовувати кумис потрібно починати з п’ятдесяти грам шість разів на день і поступово доводити цей обсяг до двох літрів на добу. Пити кумис потрібно натщесерце, невеликими ковтками і ні в якому разі не у вечірній час доби, так як кумис володіє невеликим тонізуючим ефектом і після нього буде дуже важко заснути. Не варто пити напій охолодженим. Його температура повинна бути кімнатної. Протипоказаний кумис при загостренні шлунково – кишкових захворювань.

Так що, дорогі читачі, пийте кумис і будьте здорові!