Що таке маотай?

Маотай – це китайська горілка дуже високої якості. Названа вона на честь китайського міста Маотай, який знаходиться в провінції Гуйчжоу. Саме тут виробляється цей національний напій. З 7 тисяч жителів міста Маотай половина працює на заводах, де виробляють найкращу горілку.

Ще кілька років тому маотай не можна було купити в магазинах. Ця горілка з’являлася на столах тільки під час дипломатичних переговорів або на дуже важливих банкетах державного рівня. Простим жителям Китаю вона була не доступна. Сьогодні ситуація змінилася, але маотай як і раніше не є повсякденним напоєм. Цю горілку сьогодні п’ють тільки на великих весіллях, на днях народженнях, під час святкових застіль. І це не дивно. Вся справа в тому, що виробленого в Китаї маотая не вистачає, в магазинах цю горілку можна зустріти вкрай рідко, а так як попит перевищує пропозицію, то і ціна у напою дуже висока. Пляшка маотая сьогодні коштує 10 тисяч рублів. І ця сума зростає з кожним роком.

До того ж маотай проводиться тільки в одному місті Китаю. Звичайно, китайці пробували готувати цей напій і в інших містах і провінціях своєї батьківщини, але отриманий маотай був зовсім не таким. Чимось він відрізнявся від істинного напою, що виготовляється в Маотай. Помучившись кілька років, китайці вирішили кинути це даремне заняття. І сьогодні маотай проводиться на єдиному заводі в єдиному місті.

Маотай готується протягом 5 років. Перший етап триває 8 – 9 місяців. За місяць в казани для бродіння 2 рази додається зерно сорго, а саме з цього продукту готується напій, потім відбувається процес дистиляції, потім знову починається бродіння, знову засипається сорго, знову дистиляція … і так протягом усього періоду.

Після того, як процес бродіння і дистиляції закінчиться, готова горілка зберігається в підвалах заводу трохи більше 3 років. Потім знову починається процес виготовлення, і після нього горілка ще рік знаходиться на складі. І тільки після цього надходить у продаж.

Фортеця маотая становить 35 – 53 градуси. Горілка має злегка жовтуватий колір, густу консистенцію і неймовірний смак, який просто неможливо забути. А ще при вживанні маотая не буває похмілля.

А ось сама горілка має історію довжиною в 2 тисячі років. Прообраз сучасного маотая називався гоцзян і був в 135 році до нашої ери визнаний імператором У – ді найкращим напоєм його країни.

Назва «маотай» проявилося тільки в 1704 році. з тих пір і стали виробляти знамениту китайську горілку. До речі, навіть сьогодні, в світ розвинених технологій, її виробництво повністю проходить ручним способом. Намагалися, звичайно, впровадити на завод Маотая і роботів, і комп’ютери, але знову ж таки, отриманий маотай був яким – то не таким. І від цієї ідеї дуже скоро відмовилися, знову перевівши виробництво на ручне.

У 1978 році завод в місті Маотай став випускати адаптовану горілку маотай для європейців. Перший маотай – це суміш горілки і віскі, а другий – це нізкоалкогольний напій, який містить в собі всього 35 градусів.