Що таке приправа каррі?

У сучасному світі приправи на кухні кожної домхозяйкі займають не останнє місце. І думаю, що не помилюся, якщо скажу, що найпопулярнішою і найулюбленішою приправою є каррі.

Вперше ця приправа з’явилася в Індії. А ось назва їй дало рослина каррі, листя якого в сушеному вигляді просто обожнюють додавати в їжу індійські кухарі. Однак порошок з цих листів неймовірно швидко випаровує всі свої ефірні масла, тому використовувати каррі потрібно уміючи. Та й купити справжню приправу під назвою «каррі» можна тільки в Індії. У нас на ринку можна купити всього лише осовременнений рецепт цієї чудової приправи. Але і вона зовсім не погана і дуже навіть годиться для використання в приготуванні багатьох страв нашої кухні.

Приправа каррі цікава ще й тим, що існує велика кількість її варіантів. Кожна фірма по виробництву приправ виробляє свій каррі, який зовсім не схожий на каррі іншої фірми – виробника. Існують, наприклад, східно-європейський і західно-європейський варіанти каррі, а також південно-азіатський і західно-азійський, і всі вони застосовуються для приготування страв та заготовок.

Однак головним інгредієнтом каррі є, звичайно ж, куркума. У каррі її має бути не менше 25%. До того ж каррі обов’язково повинна містити до50% коріандру, а ось сушені листя каррі замінюються в наших приправах фенугрек. Його має бути 10%. І ще один обов’язковий інгредієнт – це червоний перець. Все інше – на смак виробника. Саме це і надає популярної приправі самі різні смакові відтінки.

У стандартне каррі може входити кмин в європейському варіанті приправи і ажгон – для каррі, яке випускається для азіат. І тоді приправа стає більш гостріше. У каррі, як доповнюючі, можуть входити: імбир, кориця, гвоздика, кардамон, часник, базилік, м’ята, фенхель, різні перці, мускатний горіх та інші.

А чи є користь каррі для організму? Все залежить знову ж від тих трав, які входять до складу приправи. Куркума, наприклад, відмінно справляється із запальними процесами і нормалізує роботу печінки. До того ж саме куркума запобігає утворенню токсинів і зменшує газоутворення.

Якщо в каррі є гірчиця і кмин, то така приправа корисна при артриті, лихоманці і подагрі. А от якщо в каррі входить зіра, то з її допомогою з організму можна дуже легко вивести токсини і шлаки. Однак зберігати каррі з таким інгредієнтом більше року не варто, так як приправа знаходить дуже неприємний смак. У каррі іноді додають і імбир, які допомагає позбутися запору.

А зовсім недавно з’ясувалося, що чай з додаванням каррі допомагає ще й схуднути.
От тільки для цього потрібно використовувати гострий східний варіант цієї приправи.

Можна сказати, що каррі – це ідеальна приправа для страв з м’яса і риби, для страв з овочів і рису. Однак все псує глутамат натрію, який додають в цю приправу в якості консерванту. Ось і виходить, що справжня приправа, яка має право називатися каррі, є тільки на її батьківщині – в Індії.