Що таке рахат-лукум?

А все почалося з найпростішої історії. Колись давно-давно жив на світі неймовірно примхливий хан. Він дуже любив смачно поїсти, але кулінари, які готували йому сніданки, обіди та вечері просто ніяк не могли догодити ханського шлунку. Те недосолене здавалося владиці, то перепечеться, а то й зовсім протухле подавали. А особливо любив цей хан всякі солодощі. Як тільки не виверталися великі кулінари ханської їдальнею! Чого тільки не готували превеликий ласуни! Але догодити все одно не могли.

І ось одного разу молодий придворний кухар на ім’я Алі вирішив по-справжньому здивувати хана. Він змішав в каструлі невигадливі продукти і отримав неймовірно смачне і дуже солодкі ласощі. Ця солодкість привела хана в повний захват. І велів він готувати йому такі смачні шматочки щодня на сніданок, обід і вечерю. А сама ж солодкість так і стала називатися – смачні шматочки, що на арабський можна перекласти як рахат-лукум.

Незабаром звістка про те, що царський кухар Алі навчився готувати неймовірно смачний десерт облетіла всю Туреччину. Дуже скоро рахат-лукум став найпопулярнішим ласощами в цій країні. Багатії зберігали смачні шматочки у скриньках для коштовностей, а деякі вважали, що це сам великий Аллах послав рецепт чудесного рахат-лукуму Алі.


З часом у виробництві рахат-лукуму стали використовувати горіхи, фісташки, фруктові соки, свіжі фрукти і навіть шоколад. А от перший рахат-лукум, які кухар Алі приготував хану, містив у собі пелюстки троянд. Сьогодні все велике сімейство рахат-лукуму неймовірно популярно не тільки на Сході, але й в Європі і в Росії. Ця солодкість стала практично постійним гостем наших будинків. Вважається, що за популярністю рахат-лукум навіть обійшов не менш смачну східну солодкість – халву.

Однак рахат-лукум можна дуже легко і просто приготувати вдома. Для рахат-лукуму з фісташками візьмемо три з половиною склянки цукрового піску, 1 склянка води, 1 склянка картопляного крохмалю, 300 – 400 грам фісташок і трохи лимонної кислоти. Скип’ятимо цукор з водою, додамо крохмаль і будемо варити до загустіння. Лимонну кислоту додамо в самому кінці. Візьмемо плоску форму і насипів туди приблизно половину фісташок, заллємо масою, що отримали (власне, вона і називається рахат-лукум), посипем зверху рештою фісташкаі і дамо охолонути. Подають рахат-лукум нарізаним на шматочки довгастої форми.

І ще один нехитрий рецепт рахат-лукум. Для фруктового рахат-лукуму візьмемо знову три з половиною склянки цукрового піску, 1 склянка картопляного крохмалю, 3 столові ложки цукрової пудри, ванілін, лимонну кислоту і фруктову патоку. Скип’ятимо цукор разом з однією склянкою води, додамо крохмаль і будемо варити до загустіння. В самому кінці додамо фруктову патоку, ванілін і лимонну кислоту. Потім сольем масу в плоску форму і дамо застигнути. Подають рахат-лукум також нарізаним на шматочки і посипати цукровою пудрою.

Залишилося тільки налити свіжий, ароматний чай і весь вечір провести в справжнісінькому блаженстві.