Що таке ром?

Ром – це інтернаціональний напій, який готують практично у всіх країнах світу. Саме тому немає якогось одного стандарту для приготування цього напою. І саме тому у цього напою є три варіанти написання його назви. Це rhum по-французьки, rum по-англійськи і rom по-іспанськи.

Як з’явилося слово ром ніхто не знає. Більшість дослідників вважають, що слово це походить від слова «rumbullion», що в перекладі звучить як «великий шум і гам». Є і ще одна версія походження назви цього міцного напою. Колись голландські моряки називали словом «rummers» великі келихи для вживання спиртних напоїв.

Ром грає дуже велику роль в культурі островів Вест-Індії і асоціюється з британським королівським флотом і, звичайно ж, з піратами. А ще ром колись обмінювали на рабів.

Весь вироблений в світі ром ділиться на 3 типи. Це легкий ром, середній ром і важкий ром. Це поділ відбувається за смакоароматичних речовин, за технологією бродіння, перегонки і витримки.

А ще ром можна розділити на чотири категорії. Звичайно, цей поділ умовний і досить грубе, але зате дає прекрасне уявлення про цей напій.

Перша категорія – це білий ром. На його етикетках можна знайти напис white / light / silver / blanca / blanc. Це прозорий і легкий ром, який виробляється безперервним методом. До того ж цей ром практично не має витримки.

Друга категорія – це золотий ром. На етикетках він позначається як golden / oro / amber / paille. Термін витримки цього напою не більше 2-х років. Цей ром не фільтрований, а його колір закріплюється додаванням у нього карамелі.

Третя категорія – це темний ром. На етикетках такого рому пишуть dark / black / negro. Витримка цього ромів становить 3 роки.

Витриманий ром позначається aged / anejo / rhum vieux. Цей ром витримувався в дубових бочках не менше 5 і не більше 12 років. Цей напій сьогодні конкурує з самими елітними сортами коньяку, бурбона і віскі.

Фортеця рому зазвичай від 35 до 57%. Але іноді можна зустріти ром і 75% фортеці. До речі, якщо при покупці рому на його етикетці буде написано rhum agricole, то це означає, що цей напій був зроблений в сільськогосподарських угіддях, а ось промисловий ром позначається як rhum industrielle.

Сировиною для виробництва рому служить цукровий очерет. Вірніше не сам очерет, а його сік або патока, що є кінцевим продуктом виробництва цукру. Ром виробляють з чорної патоки або меліси, яка містить велику кількість цукру. Так виробляється 90% рому у всьому світі. І саме від того, з якого кінцевого продукту виробництва цукру робився ром, будуть залежати і всі його ароматичні та смакові якості.

Всесвітню популярність ром отримав після того, як його у своїх творах згадав Ернест Хемінгуей.

Сьогодні ром використовується для приготування дуже багатьох коктейлів, серед яких є і дуже відомі, такі, як «Дайкірі», «Куба Лібре», «Мохіто», «Пінья Колада».