Що таке самбука?

Самбука – італійський лікер, який має яскраво виражений аромат анісу. Вміст спирту самбуки становить від 38 до 42%. Зазвичай це прозора, солодка рідина, яка має свій специфічний аромат. Але іноді можна зустріти темні і навіть червоні варіанти цього алкогольного напою.

Самбука виготовляється з пшеничного спирту, цукру, зірчастого анісу і витяжки з ягід або квітів бузини. А ось головна складова цього напою – набір спеціальних ароматичних трав – тримається в строгому секреті.

Як же з’явилася назва цього напою?

Є кілька версій, але ніхто досі не знає, яку з них можна вважати найбільш достовірною.

За офіційною версією вважається, що самбука – це схоже назву бузини чорної в біології – Sambucus nigra. Бузина додається в напій для врівноваження анісової аромату. Але найбільший виробник цього напою компанія Молінарі стверджує, що бузина не має абсолютно ніякого відношення до назви напою. І саме через це твердження на світ народилося ще кілька версій походження назви цього напою.

Якщо не підходить бузина, то може бути вся справа в зірчастого анісу, назва якого на арабській мові буде звучати як «zammut»?

Однак є й ще одна версія. Самбука – це місто в провінції Тоскана. Вважається, що там цей напій є неймовірно популярним.

І вже сама неймовірна версія – самбука – це арабський тип корабля, на якому вперше стали перевозити цей алкогольний напій.

Загалом, про дійсне походження назви цього напою практично нічого і не відомо.

А ось прародитель сучасної самбуки був відомий ще в середні століття. Його привезли в Рим сарацини і вживали як лікарського засобу. Але іноді напій випивають і заради задоволення в самому кінці трапези.

А от справжній самбука вперше був проведений в 1851 році. його виробляв італієць Луїджі Манц і називався він Sambuca MANZI di Civitavecchia. До речі, така марка самбуки виробляється і досі.

Велика частина продукції, що випускається сьогодні самбуки має іншу назву – Molinari Sambuca Extra. Вперше його стали випускати в 1945 році, і саме цей напій містив у собі набір ароматичних трав.

Є кілька способів вживання самбуки.

Традиційно самбуку подають з трьома кавовими зернятками на дні келиху. Вони символізують здоров’я, багатство і щастя. Саме так п’ють самбуку у всій Італії.

Можна пити напій і в чистому вигляді. Тільки перед тим, як налити його в келих, його потрібно як слід охолодити.

Але найбільш, мабуть, оригінальний спосіб пиття самбуки – це вживання палаючого напою. Для цього беруть 2 келихи, в один наливають самбуку, підпалюють і переливають у другий келих. Після цього перший келих перевертають на блюдце, на якому лежить серветка і в яку вставлена пластмасова трубочка. Перелита самбуку випивають, а пари самбуки в першому келиху вдихають через трубочку.

А можна вживати самбуку і з холодним молоком. Ковток самбуки, ковток молока і так до тих пір, поки не скінчиться весь напій.