Що таке шнапс?

У багатьох фільмах про німців і в багатьох книгах жителі цієї країни постійно п’ють шнапс. І він їм дуже навіть подобається. А що ж це за напій такий – шнапс?

Шнапс – це міцний алкогольний напій, який неймовірно популярний в Німеччині. Та це й не дивно, адже саме тут шнапс стали виробляти вже в 16 столітті.

Фортеця шнапсу може бути самою різною – від 20-30 градусів до 40. За смаком шнапс нагадує горілку чи самогон, але іноді в ньому можна розрізнити ледь помітний фруктовий смак, який залежить від того, з яких інгредієнтів був приготований напій.

А шнапс готують з дуже багатьох продуктів. Є шнапс із зерна, картоплі, яблук, винограду, бананів, лохини, журавлини, полуниці, малини, ожини, чорниці, агрусу та ялівцю. Але самим популярним і улюбленим шнапсом вважається персиковий шнапс. Фортеця його становить 30 градусів, і п’ють цей напій крім німців ще скандинави і австрійці. А ось у знаменитому Чорному лісі Німеччині шнапс роблять з ароматом м’яти.

Класичним шнапсом вважається і інший популярний напій – кіршвассер, який виробляють з вишні чорного сорту. Є і оригінальний шнапс, який носить назву Obstler і виготовляється з суміші яблучного та грушевого спиртів. Шнапс з дикої сливи буде називатися Zwetschke, а от самий незвичайний шнапс отримують з плодів гірського ясена, і коштує такий шнапс 200 євро за пляшку.

Фрукти і ягоди для шнапсу збираються і миються вручну. Залежно від різновиду напою з них можуть і не видаляти кісточки. Процес бродіння відбувається мимовільно, а саме сусло готується протягом декількох місяців. Після цього отримана брага піддається подвійній перегонці. Шнапс не наполягає в дубових бочках і саме в цьому полягає його відмінність від багатьох інших алкогольних напоїв. Після перегонки він відразу розливається по пляшках і йде на продаж.

На даний шнапс не додаються ні барвники, ні консерванти, ні цукор.

А ось строгих правил для вживання цього напою немає. Його можна пити як під час їжі, так і перед, і після трапези. Шнапс чудово допомагає перетравлювати жирну їжу, саме тому зі знаменитої німецької ковбасою подають цей напій.

Подають шнапс в невеликих округлих фужерах коньячної форми. Наливають його не більше 20 грам, а в фужер кладуть крихітну грушу або половину абрикоса. До келиху додається і вилочка, якій потрібно виловити фрукт, оцінити аромат напою, не поспішаючи випити і закусити цим фруктом. Ось так потрібно пити шнапс по-європейськи.

Іноді на прилавках магазинів можна зустріти і американський шнапс. Але такий напій купувати не рекомендується. Він надто приторний, до того ж до нього завжди додають гліцерин, а це означає, що американський шнапс шнапсом як таким бути не може.

Істинний шнапс робиться тільки в Німеччині. Саме тому перед покупкою варто дуже уважно прочитати етикетку.

До того ж саме в Німеччині є самий справжній музей шнапсу, в якому історія цього національного німецького напою розписана з такою педантичністю, яка властива тільки німцям.