Що таке сидр?

Коли ви вимовляєте слово «сидр», то вас практично кожен француз та іспанець розуміє без перекладу. Вся справа в тому, що саме в цих країнах сидр – єдиний алкогольний напій, який подають в багатьох барах. У більшості випадків люди в цих країнах ходять в ці заклади не для того, щоб напитися і потім хворіти з похмілля, а для того, щоб просто добре провести час, поспілкуватися з друзями і підняти собі настрій після важкого трудового тижня. Так звідки ж з’явився цей легкий і смачний напій, і чим він відрізняється від пива?

Сидр називають по-різному. У Німеччині – це апфельвайн або яблучне вино, В Америці сидр називають «Еппл Джек», а в радянському ресторані, заглянувши в меню, ви виявили б «вино столове яблучне». Але від такого різноманіття назв смак цього напою практично абсолютно не міняється.

Сидр – це напій, який придумали не вчора і не сьогодні. Його історія нараховує не одну сотню років, але, незважаючи на це, саме сидр – наймолодший алкогольний напій з нині відомих. Вважається, що сидр був придуманий норманами в 11 столітті, коли вони вперше приплили з далеких північних країн до теплих берегів французького узбережжя. Цим північним воїнам – завойовникам дуже сподобалися добродушні і ніколи не сумувати галли. А ще нормани тут же нагляділи і безліч яблучних садів, які росли біля кожного будинку. Нормани набрали цих яблук і повезли в свої країни, але тривалу подорож змусило яблука заграти. Коли нормани прибутку додому, яблука якраз дійшли до потрібного стану, ну, а меткі дружини наших завойовників просто не дали пропасти добру. Так і з’явився на світ сидр.

Правда існує і ще одна легенда, не менш правдива, ніж перша. Як – то селяни Франції вирішили побалувати свого короля Карла Великого свіжими і ароматними яблуками своїх садів. Вони набрали кілька мішків яблук зелених сортів і відправилися до двору. Король прийняв їх дар, селяни виїхали назад, а як тільки за ними зачинилися двері, Карл Великий зовсім і думати забув про яблука. Приблизно через тиждень захотілося королю побалувати себе свіжим вином, спустився він в льох, але в приміщенні було досить темно, от і спіткнувся король про мішки з яблуками, які отримав в дар від своїх селян. Король упав, а кілька крапель заграв яблучного соку потрапили його величності в рот. І дуже вже сподобався цей смак королю. Наказав він негайно витягнути мішки з яблуками з льоху і зробити з них який-небудь напій. Ось так і з’явився сидр.

Сучасний сидр готують тільки з особливих сортів яблук, які так і називають «яблука для сидру». Сидр – це малоградусний напій. Найлегший сидр містить у собі 1,5% алкоголю, самий міцний – 6%. Причому, чим солодший напій, тим менше в ньому градусів.
Є у сидру і ще одна особливістю. Бульбашки налитого в келих напою зберігаються там набагато довше, ніж бульбашки шампанського. Ось і виходить, що сидр – саме ігристе вино з усіх ігристих вин. Хоча є і класичний сидр, який не менш популярний у любителів цього напою, і абсолютно нічим не поступається ігристому сидру.

Так чим же сидр відрізняється від пива? По – перше, в сидрі не використовується сусло, а бродіння наступає в результаті природних процесів в яблуках. По – друге, сидр абсолютно не викликає похмільного синдрому. По – третє, сидр виготовляється тільки з яблук без додавання будь – яких інших компонентів. По – четверте, лікарі вважають, що один келих сидру в день дуже корисний для організму. По – п’яте, сидр підходить практично до будь-яких страв, будь то овочі, тушковане м’ясо або риба. По – шосте, дуже смачний і корисний сидр можна приготувати і в домашніх умовах.

Звичайно, на смак і колір товариша немає, але спробувавши один раз цей легкий і такий смачний напій, ви напевно будете повертатися до нього знову і знову.