Що таке токай?

Слово «токай» в угорській мові означає гірський масив, який розташований в Угорщині та Словенії. І саме на території цього масиву і виробляють найвідоміше угорське вино – токай.

Токай – це невелика територія, можна сказати вузька смужка, довгою 87 кілометрів і шириною всього 3 – 4 кілометри. Велика частина цієї території належить Угорщині і тільки 7 селищ території належить Словаччині.

Перші вина стали виробляти тут ще в 13 столітті. Саме вино в 19 столітті принесло славу токайських території, і саме на гроші, виручені від продажу Токаю, і жили люди на цій землі. Токай неймовірно любили особи королівської і монарших сімей і іменували його «вином королів». Токай любили, знали і дуже цінували Вольтер і Гете, а в 2002 році токайське вино було внесено до Списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Чим же так приваблює токайське вино?

Вся справа в тому, що у виробництві Токаю величезну роль грає цвіль Botrytis cinerea або ботритис сірий. Її тут називають благородною цвіллю. І без неї токай не був би струму. Ця цвіль спеціально вирощується на таких сортах винограду, як фурмінат, Гарс Левелю, Мускат жовтий, Зету. Ці пізні сорти винограду практично до глибокої осені залишаються висіти на своїх гілках. І саме в цей час вони і покриваються благородною Botrytis cinerea. Ця цвіль допомагає винограду всохнути і заізюміться, в результаті чого і з’являється унікальну сировину для виробництва унікального угорського вина токай.

Токайські винні льохи, які побудовані 500 – 700 років тому, так само вкриті пліснявою, але вже іншого роду – Cladosporium cellare. Цей пліснявий грибок харчується винними випарами, і створює просто ідеальні умови для того, щоб токай виходив тут просто чарівним і неповторним.

Токайське вино можна розділити на три види.

Перший вид – це токайських есенція. Цей напій виготовляють методом слабкого бродіння. Готують його з запліснявілого винограду, який збирається вручну. Причому сік з такого винограду повинен випливати сам по собі без будь – якого тиску. Саме тому соку утворюється дуже мало, а вино отримане таким чином дуже густе і цукрове.

Другий вид токайського вина називається токай – асу. Це вино роблять з винограду одного сорту, але збирають його в різний час. З серпневого винограду роблять базове вино, а потім у нього додають листопадовий виноград. Після цього вино залишається у винному погребі 10 років. Саме стільки часу потрібно для його настоювання.

Третій вид токайського вина називається токай самородний. Його отримують з винограду, який після збору не сортують, а разом з гілочками і листочками відправляють на бродіння.

Колір токайського вина золотистий, бурштиновий. Його фортеця складає від 8 до 20%. Але на російських ринках зустріти токай практично неможливо. Але все ж іноді на токайське вино можна наткнутися. Серед покупців особливим попитом користуються токайські вина під назвами «Цілинне», «Ширін», «Кара-чанах», «Піно Грі Ай-Даніль».