Що таке топінамбур і в чому його користь?

Повільно рухалася по полю картоплекопач, під вертящихся валів сипалися великі картоплини. Ми, школярі, рухалися рядами слідом за трактором і збирали картоплю. А іноді відкопують химерні бульби топінамбура, і ми їх підбирали, просто обтирали долонями і з задоволенням гризли, як солодкі яблука. На зубах ні-ні щось скрипіло, але для сільських дітей земля – це не бруд. Уявляю, в який жах прийшли б зараз молоді батьки від такої картини …

А вступ це згадалося тому, що назріла необхідність розповісти про цю дивовижну коренеплоді. Старші розповідали, що він рятував від голоду у війну і в післявоєнні роки. Топінамбур (він же земляна груша, він же соняшник бульбоносний, дикий соняшник, він же артишок єрусалимський) їли сирим, його варили, смажили і запікали, як картоплю. Можливо, їм не наїдалися досита – таки калорій в ньому замало. Зате вітамінів і цінних мікроелементів повно. І тому він був справжнім порятунком. Благо ріс сам по собі, в самих різних і несподіваних місцях. А найголовніше – він міг чудово перезимувати в грунті і по весні, при першій оранці, стати справжнім смачним сюрпризом для голодного орача і його дітей. Може, цієї доступністю і пояснюється якесь нехтування, з яким говорять зараз про топінамбур – аж надто простий і всюдисущий. Садити його на своїй ділянці – потім вже не позбудешся. Це багаторічна рослина з великими кусючими листям-лопухами може вирости під три метри і дуже живуче.

І все ж не можна сказати, що в наш час топінамбур не отримує належної поваги. Саме в наш час його досліджували і оцінили по достоїнству. В першу чергу цей цінний продукт рекомендується для профілактики цукрового діабету, а при наявності хвороби – як прекрасний компонент дієтичного харчування. Цукрознижувальні властивості коренеплоду широко відомі і використовуються при виготовленні багатьох дієтичних продуктів. Не можу ручатися за достовірність, але чула від одного травника, ніби можна вилікувати діабет II типу (не інсулінозалежний), якщо вжити протягом осені 8 кілограм свіжозібраного топінамбура. Більше 70% його змісту – вуглевод з промовистою назвою інулін, який при зберіганні перетворюється у фруктозу, придающую плоду солодкий смак. Крім того, в топінамбур міститься велика кількість калію і заліза, і, звичайно ж, вітаміну С.

Рекомендується їсти топінамбур і при багатьох інших проблемах зі здоров’ям. Так, сік топінамбура – випробуваний засіб від печії, відкладення солей, ожиріння, при анемії і холециститі. Наукою доведено та антиоксидантні властивості чудо-плода. Регулярно хрустячи такою смачною «морквиною» або приймаючи свіжий сік, можна з успіхом позбавити свій організм від радіонуклідів та важких металів, які є плодом цивілізації і життя у великих містах.

А ось про косметичні властивості топінамбура дами напевно знають. Якщо протягом місяця 2-3 рази на тиждень протирати обличчя розрізаним бульбою, робити маски з його кашки – шкіра стане невпізнанно гладкою і красивою, зморшки розгладяться. Перевірено!

Розумні люди не нехтують цим даром природи. Варто лише подивитися, скільки смакоти роблять з нього: і маринують, і квасять, і варять з нього супи-пюре, і роблять салати, запіканки … Та поцікавтеся самі.

Осінь. Пора копати картоплю, а з нею – і топінамбур. В крайньому випадку, закуповувати його у бабусь на ринку. Може, багато хвороб, бичі сучасного суспільства, раніше були екзотикою, тому що люди їли просту їжу, наприклад, топінамбур? Варто замислитися.