Що таке ваніль?

Ваніль – це рослина, яка відноситься до роду ліан. А ось вже саме це рослина дає плоди, які так само називаються ваніллю і з яких виготовляється пряність, знову ж таки, ваніль.


Назва «ваніль» прийшло з Іспанії. Там слово «vainilla» означало «стручок». Але якщо бути більш точним, то плід ванілі насправді не стручок, а коробочка, тобто на відміну від стручка він не має перегородки.

Колись стручки ванілі використовувалися в якості грошей. Відбувалося це за часів правління імператора Монтесуми. В Іспанії, Італії та Австралії ваніль була відома ще з 16 століття, а от в Європі вона з’явилася лише в 19 столітті.



Батьківщиною ванілі вважається Мексика і Центральна Америка. Але найбільше ванілі проводиться на Мадагаскарі. Цей острів і є головним постачальником цієї популярної і дуже приємною прянощі. Серед інших великих виробників ванілі можна назвати Китай та Індонезію.

Всього існує близько 100 видів ванілі. Але тільки три з них культивуються як рослини, для виробництва прянощі.

Саме виробництво прянощі під назвою ваніль досить складне і вимагає деяких навичок і вмінь. Всю технологію виробництва можна розділити на кілька етапів. Варто враховувати й те, що рослина ваніль запилюється вручну, а отримані при такому запиленні квітки в половині випадків не дають ніяких плодів.

На першому етапі незрілі плоди збирають і занурюють у воду, температура якої 80 – 85 градусів Цельсія. Причому занурення це триває всього 20 секунд. На другому етапі проводиться ферментація плодів, тобто їх саме справжнє бродіння. Відбувається воно протягом тижня при температурі в 60 градусів тепла. Після цього ваніль, не сама ще пряність, а тільки стручки, набуває характерного аромат і коричневий колір.

Наступний етап виготовлення прянощі – це сушка в тіні на відкритому повітрі, яка проходить кілька місяців. Після того, як на стручках ванілі з’явиться білий наліт, вважається, що процес виробництва завершений.

Якість ванілі залежить від багатьох факторів. Серед них сорт ліани, спосіб збору стручків, ступінь їх недозрілості, умови ферментації і сушки та багато – багато іншого. Тому за якістю виготовлення всю ваніль поділяють на 8 сортів якості.

Ваніль – це найдорожчі прянощі в усьому світі. Тому досить швидко придумали її замінник, який називається ванілін. Але повністю ідентичну ваніль отримати не вдалося. Тому порівнювати ванілін з ваніллю – це як порівнювати локшину «Ролтон» з цієї смачної домашньою локшиною.

Сьогодні натуральну ваніль з ринку витіснив ванілін. Однак, незважаючи на це, ваніль використовується в приготуванні найдорожчих кондитерських виробів і солодких страв, наприклад, у виробництві шоколаду, бісквітів і пломбіру. Використовується ваніль і при виготовленні сирної пасти, варення, суфле, желе і компотів. Але ціна на ці продукти може доходити до декількох сотень доларів.

На відміну від ваніліну ваніль продається у вигляді стручків, пудри, яка була зібрана з цих стручків або спиртового екстракту. Але купити цю пряність в Росії досить важко.