Що таке віскі - скотч?

Перш ніж вести розмову про віскі-скотч (він же – шотландський віскі), потрібно мати уявлення про саму «сутності» цього напою. Наступна притча як не можна краще це розкриває.

Місто Самарканд славився випічкою дуже смачного хліба, причому такий не випікали ні в якій іншій країні. Одного разу правитель Багдада захотів, щоб і в його місті випікали такий же хліб. Для цього він спеціально привіз пекаря з Самарканда, але випічка вийшла зовсім не такою. Пекар пробував додавати інгредієнти, доставлені йому з самого Самарканда: воду, борошно, але хліб все одно був іншим. Тоді запитав правитель пекаря: «Що ще потрібно, щоб хліб був таким же, як в Самарканді?», На що пекар відповів: «Повітря Самарканда».

Пекарем з даної притчі цілком може бути шотландський майстер, який займається приготуванням віскі, а продуктом, якого бажає замовник, – віскі-скотч. За аналогією з цієї середньоазіатської притчею для приготування справжнього віскі-скотч необхідні шотландський ячмінь, шотландська вода і навіть шотландський торф, який використовується для розігріву солоду. А самі виробники цього міцного напою відзначають саме повітря, який надає особливий характер віскі.

Особливий вплив повітря на смак віскі підтверджує безліч проведених експериментів. Віскі, приготований і розлитий в бочки в Шотландії, відправляли на витримку в США. Отриманий в результаті цих експериментів напій сильно відрізнявся від того, який зазвичай робили в Шотландії.
Тому насолодитися справжнім смаком скотча можна тільки на його батьківщині.

Що особливого в скроні, виділяючи його серед інших міцних напоїв, крім повітря? Його «родзинкою» є торф, який і додає віскі унікальний і неповторний смак.

Приготування віскі – це ціле мистецтво. Для цього необхідний добірний ячмінь, який пророщують, а потім підсмажують над палаючим торфом, щоб зупинити його ріст і підсушити. Зерно, що вийшло в результаті цих дій, – солод, просочується терпким торф’яним димом. Потім з отриманого солоду готують пиво, яке в подальшому переганяють, і отриманий в результаті цієї перегонки продукт розливають у дубові бочки і зберігають не менше трьох років. Отриманий таким чином віскі зберігає запах диму палаючого торфу і його смак.

Існує три види шотландського віскі: солодовий, який робиться з «соложении» ячменя, зерновий, що готується з інших видів несоложенного зерна (кукурудзи, ячменю, пшениці), але з обов’язковим додаванням пророщеного ячменю, і купажірованний, що отримується в результаті змішування солодового і зернового віскі . Співвідношення солод / зерно може коливатися в межах від 10 до 50 відсотків. Саме воно і визначає якість і ціну віскі. Чим більше відсоток солодового віскі, тим краще купаж і вище ціна.

Сам по собі віскі – універсальний повсюдний напій. Добре підібрана рекламна кампанія змогла відвоювати для віскі-скотч почесне перше місце серед інших віскі, незважаючи ні на які перешкоди і труднощі. І зараз цей шотландський напій воістину вважається як віскі номер один у світі.