Що таке хлібний квас?

Квас на Русі любили всі. Його пили на галасливих ярмарках і ігрищах, його пили і в будинках аристократії. Варили квас в лікарнях і госпіталях, в солдатських казармах і в найбідніших селянських хатах. У кожного жителя Русі квас був у великій пошані. І готували хлібний квас не лише заради того, щоб його випити. Вже тоді жителі сіл чудово знали про його цілющі властивості. Хлібним квасом лікували колись цингу і гнійні рани, використовували в банної парилці і обробляли їм шкірні нариви. Величезний народний досвід використання квасу показав, що цей напій зберігає здоров’я і підвищує працездатність.

Здавна селяни брали квас з собою коли відправлялися на важкі роботи. Будь то сінокіс, заготівля дров, оранка – квас завжди був поруч. І робота з таким помічником йшла набагато швидше і втому приходила набагато пізніше.

Сьогодні квас п’ють багато спортсменів. Цей напій допомагає підтримувати організм в потрібній формі тим, хто займається силовими видами спорту. Він допомагає зняти втому, підвищити працездатність, і, звичайно, збільшити м’язову масу. Однак не тільки цим славиться російський хлібний квас. До всього іншого саме цей напій вбиває багато бактерії, мікроби і віруси, які потрапляють в наш організм. І це доведено за допомогою наукових експериментів. Тому в період грипу та інших сезонних інфекцій для профілактики не зайве було б пити цей воістину чарівний напій.

Хлібний квас – це сама справжня скарбничка вітамінів. Вітаміни групи В, вітамін РР, молочна кислота, незамінні амінокислоти, самі різні мікроелементи – ось те, чим багатий простий хлібний квас. Завдяки такому правильному природному балансу всіх складових, саме хлібний квас чудово втамовує спрагу влітку, бадьорить, освіжає і знімає сильну фізичну втому. Але ж квас можна пити не тільки в чистому вигляді. На його основі готуються окрошка і ботвінья – страви, які анітрохи не зменшують користь квасу, проте в той же самий час, надають йому деякий пікантний смак і трохи незвичайний аромат. Варто спробувати вживати квас і у вигляді десертного напою. І він геть відіб’є бажання пити інший, схожий, але пінистий напій – пиво.

Народна мудрість ратує за те, щоб квас був у будинку і взимку, і влітку. На Русі завжди були особливі квасні ряди, де без особливих зусиль можна було знайти дуже багато різновидів цього напою. Проте вже на початку 19 століття багато любителів квасу відзначили, що квас перестав бути істинним бадьорить напоєм. Технології приготування хлібного квасу завжди були дуже трудомісткими. Але з часом прийшли до висновку, що квас можна робити і не так довго і витрачати при цьому стільки сил і стільки часу зовсім не варто. Ось тому сьогоднішній магазинний квас дуже важко назвати квасом. Це скоріше жалюгідну подобу того, що випускалося і вироблялося 3 століття тому. Тому все ж не варто купувати квас в магазині. А краще запитати у своїх бабусь і прабабусь як вони готували квас. І приготувати саме цим старовинним рецептом самий справжній квас, який порадує всю сім’ю.