Сіль - найшкідливіший або самий потрібний продукт?

Сіль ніколи не була простим і банальним продуктом. Вона завжди була ніж – то більшим. Про неї згадується в Євангелії, їй присвячено дуже багато прислів’їв і приказок, нею зустрічають дорогих гостей, з нею пов’язано багато міфів і забобонів … Тому й не дивно, що суперечки про шкоду і користь солі тривають вже не одне сторіччя. Отже, сіль … У чому ж шкода і в чому користь цього нехитрого продукту?

Можна сміливо стверджувати, що в розумних кількостях сіль не здатна нашкодити людському організму. Але для деяких людей, а це кожен п’ятий житель нашої планети, сіль не приносить ніякої користі. Вона змушує рідину затримуватися в організмі, викликаючи тим самим набряки, які призводять до збільшення навантаження на нирки і серце. Визначити до якої групи людей ви ставитеся дуже просто. Якщо малосолевая дієта покращує ваше самопочуття, значить, вам неодмінно потрібно обмежити її прийом. А ось думка про те, що гіпертонікам потрібно зменшити споживання кількості солі вважається тепер помилковим.

Втім, пересолювати їжу не варто нікому. Досвід багатьох країн з високим споживанням солі говорить про те, що це не так безневинно, як здається на перший погляд. За свою любов до солі люди розплачуються інсультами.

А адже вся проблема полягає в тому, що наше жагучий потяг до солі не відповідає потребам нашого організму. Сучасний фаст-фуд просто перенасичений сіллю, а це псує наш смак з самого дитинства. Саме тому багатьом дітям, які часто харчувалися фаст-фудом, їжа в шкільних їдальнях, а деколи і простий домашній борщ, здаються часом недосоленим.

Рекомендована добова частка солі становить 0,5 – 3 грами. Сюди входить і прихована сіль, яка знаходиться в хлібі, ковбасі, в ранковій вівсянці, в супі, в сухариках, в пиві … Але от лихо – один бігмак містить цілий грам солі, піца – півтора грама, а про чіпси і солоних горішках годі й говорити. Так само близько одного грама солі міститься в одній порції локшини швидкого приготування. Ось і виходить, що за день ми в кілька разів перевищуємо норму солі, яка необхідна нашому організму. Однак нічого путнього так і не з’їдаємо. Ось вам і ще один аргумент на користь домашньої їжі.

Так чи потрібна нам сіль, а якщо потрібна, то яку сіль краще всього використовувати в харчуванні? Фахівці на сьогоднішній день, нарешті, прийшли в цьому питанні до єдиної думки: найкраща сіль – морська нерафінована. Ця сіль містить 60 мінеральних компонентів, багато з яких дуже необхідні для нормального функціонування нашого організму. Кухонна сіль, яку ми найчастіше купуємо, дуже добре очищена від усіх домішок і не містить нічого, крім хлориду натрію. Однак і така сіль відіграє немаловажну роль в обміні речовин. Натрій бере безпосередню участь у підтримці водного і кислотно-лужного балансу в організмі, без нього не скорочуються м’язи і не передаються в належному порядку нервові імпульси. Хлор потрібен для виробництва шлункового соку. Так що повністю відмовлятися від солі все ж не варто.

Звичайна сіль зберігається від року до п’яти років. Особливу увагу варто приділити йодованої солі, термін придатності якої всього лише шість місяців. Після закінчення цього терміну йоду в такій солі ви більше не знайдете – він просто випарується. Так що йодована сіль без всяких чудес, легко і просто, перетворюється в просту сіль. У харчовій ж промисловості йодована сіль не використовується зовсім. Так що розраховувати на чіпси і горішки як на багаті йодом продукти не варто. Ці продукти тільки збільшують кількість солі, з’їденої за день. Так що вирішуйте самі, їсти їх чи все ж варто відкласти в сторону.