Сир. Як не помилитися у виборі сиру?

Якось дуже непомітно сир переріс із продуктів на кожен день в досить дорогий делікатес. Віддаючи за кілограм цього молочного продукту від 300 до 500 рублів, а іноді і більше, хочеться бути впевненим в тому, що цей сир точно буде справжнім. Так як же можна відрізнити підроблений сир від справжнього?

Якось прийшовши в магазин за сиром, продавщиця з двох абсолютно однакових шматків сиру сама порадила вибрати той, що зроблений з натурального молока і є сиром, а не той, що зроблений з рослинних жирів і називається сирним продуктів. Я купила обидва шматочка, принесла їх додому і довго намагалася знайти в них хоч якусь різницю. І сир, і сирний продукт були абсолютно однаковими і за ціною, і за кольором, та й склад у них практично повністю співпадав. Виявилося, що виробник просто забув вказати про те, що його продукт приготовлений не з молока, а з рослинного жиру.

Так як же можна відрізнити справжній сир від так званого рослинного сиру?

Найперше правило – це вибирати сир тільки той, який виготовлений за ГОСТом. Ніякого ТУ! Що ж ще можна «видавити» з упаковки при покупці сиру. Термін реалізації. Справжній сир повинен бути реалізований протягом 2, максимум 3, місяців. Якщо строк зберігання сиру більше зазначеного терміну, то значить, при його виробництві використовувалися всілякі консерванти. Такий сир купувати не варто.

Особливу увагу варто приділити і дірочках або очках, в сирі. Якщо сир дозрівав в природних умовах, то вічка повинні бути розташовані тільки в центрі сиру. Якщо ж для того, щоб прискорити процес дозрівання сиру були використані антибіотики, то оченята будуть формуватися у всьому обсязі сиру. Сири твердих сортів повинні бути сухим, без будь-якого білого нальоту і амніотичного запаху.

Рекомендується купувати сир тільки в герметичній упаковці виробника. А якщо ця упаковка розкривається і сир нарізається на кілька шматочків і загортається в поліетилен, то термін придатності такого шматочка складає всього 2 години. Тому ніколи не варто купувати сир, який лежить на прилавку в поліетилені або інший, незаводс = кою, упаковці. Невідомо, скільки часу він вже пролежав. А про те, скільки ще пролежить, і подумати страшно.

До того ж на такій упаковці немає ніякої корисної інформації про сир. І якщо продавці знають, що сир – це продукт, який повинен бути реалізований в 2 місяці, то по закінченні цього часу старий поліетилен з сиру забирається, нещасний шматочок загортається у нову упаковку з нової, свіжої, датою, і все. Справу зроблено. Можна продавати далі.

Ось і виходить, що справжній сир можна купити не в кожному магазині. А там, де вони продаються, потрібно уважно читати інформацію на упаковці. Тільки вона допоможе зрозуміти те, що ви купуєте. Якщо в сирі дуже багато барвників та консервантів, то такий продукт може викликати сильну алергічну реакцію у людей, які схильні до алергії. Не варто давати такий несправжній сир і маленьким дітям. Ніякої користі він їх організму не принесе.