Скільки часу варити печериці?

Корисні властивості грибів відомі ще з давніх часів. У них дуже багато мікроелементів, які гриби вбирають прямо з грунту. У тілі грибів більше білка, ніж у будь-якому іншому рослинному продукті. За корисності гриби можна порівняти з яловичиною.

Для любителів посидіти на дієті, корисно знати, що в грибах взагалі немає ні грама жиру. Тому вони – дуже цінний інгредієнт дієт. Їжте гриби і тримайте свою вагу під контролем. Багато грибів існує на світі, але найпоширеніші і відомі в світі – шампіньйони.

Назва грибу придумали французи, вони найперші його спробували і оцінили достоїнства і смакові якості. Всі знають, що гриби не ростуть круглий рік, тому печериці стали вирощувати в штучних грунтах. Тепер ми круглий рік бачимо їх на прилавках магазинів.

Шампіньйон – універсальний гриб. Його можна смажити, варити, маринувати, додавати в суп або салат.

Але готувати ці гриби треба вміти. Вміти для того, щоб після приготування у них залишилися гарні смакові якості та корисні речовини. Щоб зберегти їх неповторний аромат, треба постаратися. Адже саме містяться в них білкові сполуки надають грибам тонкий специфічний смак.

Якщо довго варити, то білок може перейти в воду і зруйнуватися. Рекомендується замочувати їх короткий час, адже в них немає отруйних речовин і гіркоти, як у інших грибів. Досить просто, перед тим як готувати, добре вимити їх під холодною водою.

Багато сперечаються, чи слід їх варити взагалі? Якщо врахувати всі нюанси – потрібно. Адже нашому організму важко буде переварити його рослинний білок, а невелике попереднє відварювання вплине на перехід його в більш засвоювану форму.

Скільки потрібно варити печериці? Рекомендується варити близько 5 хвилин. Перед цим поріжте великі гриби на шматочки. За 5 хвилин приємні смакові якості гриба залишаться, і білок не встигне розкластися. Хочу зауважити, що 5 хвилин – це для грибів, вирощених у штучному грунті. Для дикорослих час треба збільшити до 10 хвилин.

Печериці, зібрані в лісі або десь на луках, в основному містять більшу кількість небажаних домішок і дубильних речовин із грунту. І видалити їх можна тільки одним способом – в процесі тривалого відпарювання. Дикорослі гриби після варіння стануть більш ароматні.

Існує багато порад, як варити печериці. Хто говорить, що треба варити 5 хвилин, потім злити брудну воду і ще варити хвилин 15. Це не так. Це справедливо тільки для інших грибів різних видів, але зовсім не для печериць. Адже як я вже писав, в процесі тривалого відпарювання, вони втрачають корисні властивості і приємний смак.


Повторюся, їх достатньо варити в одній воді, не змінюючи, протягом 5 хвилин. Якщо ви господиня і плануєте приготувати грибний суп з шампіньйонів, раджу вам поварити їх хвилин 5, потім вийняти і покласти в тарілочку. А в бульйоні від грибів доварити суп. Коли час приготування супу буде підходити до кінця, хвилини за 2 додайте зварені печериці.

Смачного!