Скільки хвилин варити картоплю?

Хто з нас жодного разу не їв варену картоплю? Такі люди, напевно, велика рідкість.

Всі знають, що картопля, через своїх смакових і харчових якостей, є чи не одним із найцінніших продуктів, що вживаються в їжу. І не дарма одна відома прислів’я говорить: “Хліб – наш батюшка, а картопля – матінка”.

А хто з вас знає, скільки точно часу потрібно, що зварити картоплю? І щоб не просто зварити, а зварити його смачним і корисним? І як взагалі правильно варити? І що при цьому потрібно робити?

Хочу відразу зауважити, що буває картопля старий – той, якому більше трьох місяців, і молодий.

Так от, стару картоплю потрібно дбайливо очистити, потім вимити, покласти в ємність – зазвичай каструля – і залити гарячою водою.
Варто зауважити, що рівень води в каструлі повинен бути на один сантиметр вище картоплі в ній. Потім, якщо ви хочете щоб картопля була смачною, додайте один або два шматки цукру (або чайний ложки) або одну ложку лимонного соку. Сік потрібен для того, щоб картопля не почорнів і був ще смачніше.

Варити картоплю треба на середньому вогні. Якщо варити на сильному вогні, то картопля розваритися тільки зовні, а всередині буде сирим. Час варіння завжди залежить від величини картоплі. Якщо картопля середніх розмірів – варити треба приблизно 20 хвилин. Щоб картопля повністю не розварилася, то вже після закипання десь через 15 хвилин, воду з ємності потрібно повністю злити, а картопля доварювати вже на пару при слабенькому вогні. Якщо ви дуже поспішаєте і зголодніли і хочете зварити швидше, додайте у воду одну столову ложку олії.

На відміну від старого, молода картопля, потрібно відварювати цілком приблизно 10-15 хвилин.

Багато варять картоплю в шкірці. І неспроста: зварений в такому вигляді картопля найкраще зберігає вітаміни, а при достатньому додаванні солі у воду, він буде до смаку нагадувати печена картопля.

Не завжди готуючи по інструкції, виходить бажаний результат. Для зручності і простоти, щоб не засікати час по таймеру, готовність картоплі можна визначити простим шляхом – проткнути найбільший екземпляр виделкою або ножем. Зрозуміло, що якщо картопля не доварився – ніж ввійде в неї з працею.

Більшість людей варить картоплю за рецептом наших бабусь. Картопля очищається, миється, лягає в каструлю з холодною водою, доводиться до кипіння, солиться, перевіряється на смак і, після чергового протиканія виделкою або ножем, – він готовий. Потім просто зливають воду і подають на стіл.

Якщо відразу покласти картоплю в окріп, з неї менше вимиється крохмалю і збережеться більше вітаміну С. Це тому, що розкладання вітаміну С більш активно відбувається від 40 до 70 градусів, тобто до закипання води.

Деякі домогосподарки спеціально не варять картоплю в солоній воді. А адже варити в солоній або підсоленою корисніше! У такому стані картопля менше сього втрачає мінеральні речовини.

І пару рад. Щоб було легко чистити вже готову картоплю в мундирі, після зливу окропу, моментально заливають холодною водою. Якщо ви захочете зварити молоду картоплю, зібрану влітку, ретельно отмойте її шкірку перед опусканням у воду, і після варіння її можна взагалі не чистити. Щоб легше відмити шкірочку, картоплю залиште перед чищенням на півгодини у воді.

Ніколи не залишайте готову картоплю у воді. П’ятихвилинне такий стан дуже псує її смак.