У чому користь, а в чому шкода вживання грейпфрута?

Відомості про користь і шкоду грейпфрута вельми суперечливі. Сей природний гібрид, схоже, і з’явився саме для того, щоб викликати сумніви і змушувати його вивчати. Однак його нібито унікальні властивості, навіть при застосуванні грейпфрутової дієти, не знаходять стовідсоткового підтвердження ні у вчених, ні у медиків.

Все ж про це цитрус дещо відомо. І щоб не блукати в припущеннях і не будувати здогади, спробуємо класифікувати відомі властивості грейпфрута по двох позиціях: чим корисний грейпфрут, і чим він шкідливий.

Користь

Грейпфрут, як і всі цитрусові, багатий вітамінами А, С, Р, В2, калієм, кальцієм, клітковиною, ефірними маслами і органічними кислотами. Зараховується грейпфрут до списку дієтичних продуктів і широко використовується в сучасних дієтах, як продукт, що має жиросжигающие ефект.

Споживання грейпфрута знижує рівень холестерину і часто призводить до загибелі шкідливих бактерій, а ще покращує вуглеводний обмін і допомагає при цукровому діабеті.

Споживання грейпфрута піднімає апетит: з’їв один плід, і через чверть години вже хочеться поїсти чого-небудь солідного, типу тарілки борщу або хорошого шматка м’яса. Для хворих, які втратили апетит, це властивість грейпфрута просто неоціненно. Природно, сік і м’якоть плоду стимулюють травлення і благотворно впливають на всю роботу шлунково-кишкового тракту. Допомагає грейпфрут і при печії.

Якщо з’їдати 1 невеликий грейпфрут в день, можна допомогти собі, якщо у вас якесь серцево-судинне захворювання. Хороший грейпфрут і як профілактичний засіб проти захворювань серця. Їжте його на сніданок, і ви знизите ризик захворювань серця, як вважають ізраїльські вчені, на 70-80%.

Грейпфрутовий сік провокує виведення каменів з жовчного міхура, очищає кров від шлаків і токсинів і лікує безсоння.

Шкода

Грейпфрут є самим неприйнятним фруктом по взаємодії з ліками. Він ніяк не поєднується з антидепресантами, препаратами від серця, антибіотиками, засобами проти пухлини і болі, оскільки гальмує роботу печінки і не дає розпадатися лікарським препаратам, щоб почати діяти на організм. А потім ці препарати починають «ударно» діяти, причому, з подвоєною силою, на що людина, який брав ліки, зовсім не розраховував. Це може скінчитися погано, і завершується, оскільки кілька смертельних випадків, що трапилися від поєднання ліків і грейпфрутового соку, відомі. У список не поєднаних з грейпфрутом ліків входять більше 50 найпопулярніших і дієвих засобів, і цей список продовжує розширюватися.

Не слід пити грейпфрутовий сік натщесерце. На слизових шлунка і ясен це може позначитися вельми несприятливо. Адже грейпфрут володіє підвищеною кислотністю. Тим же, хто цієї підвищеною кислотністю страждає, даний фрукт взагалі протипоказаний.

Жінкам, що знаходяться в постменопаузі, протипоказано їсти навіть найменшу кількість грейпфрута, оскільки його споживання підвищує ймовірність виникнення раку молочної залози, як з’ясували американські вчені, на 33%.

Словом, грейпфрут – фрукт досить специфічний, і захоплюватися його споживанням не варто. Зрештою, їсти апельсини і лимони. Вам що, цього мало?