В яких продуктах є білок?

Клітина нашого тіла, в основному, складається з білка, тобто, зрозуміло, що від надходження в організм достатньої кількості білка безпосередньо залежить наше існування. Дорослій людина необхідно близько 90-130 грамів білка в добу.

Напевно, багато хто з вас знають, що білки міститися в м’ясі, рибі і яйцях. У цих продуктах величезна кількість амінокислот, які засвоюються організмом без всяких проблем. Щоб ви розуміли, амінокислоти – це те, з чого складаються протеїни. Взагалі, їх більше ста видів, проте людині з цього величезного списку потрібно не більше двадцяти. Ви, напевно, чули про незамінні амінокислоти? Так от, незамінні вони тому, що отримуємо ми їх разом з їжею, інші ж організм синтезує сам.

Біологічна цінність білка знаходиться в прямій залежності від того, наскільки він багатий амінокислотами. Говорячи про лідерів, ми в першу чергу скажемо про такі продукти, як яловичина і риба. В ідеалі, було б непогано їсти ці продукти хоча б раз на два дні, щоправда, за умови, що ніякий інший білок ви не отримуєте. З білків рослинного походження лідирують горіхи, ну це і зрозуміло. Горіхи, особливо волоські, чудово засвоюються організмом. Більш того, в даний час все більше людей і зовсім отримують білок виключно з цього виду їжі. До речі, виглядають такі люди дуже молодо і красиво!

Споживати амінокислоти люди досвідчені радять в певний час доби. Також бажано не змішувати тваринні білки з рослинними в одному прийомі їжі. Така суміш не тільки не наситить організм білками, а навпаки, може зашкодити. Всі продукти, багаті білком, краще їсти в обідній час, або за чотири години до сну. Вищезазначені волоські горіхи можна їсти в будь-який час доби – настільки це універсальний продукт!

Говорячи про білкової їжі рослинного походження, треба сказати, що і насіння різних культур чудово впораються з підтриманням білка в організмі. Ви, напевно, помітили, що в сьогоднішньому оповіданні про м’ясних продуктах ми говоримо вкрай мало. Ви знаєте, не побоюся помилитися, але люди, які дещо розуміють в харчуванні, зовсім скоро скоротять споживання м’яса до мінімуму. Отже, нарівні з волоськими горіхами, джерелом амінокислот служать насіння соняшнику, кунжуту і гарбуза. Однак, якщо ви думаєте купити пакет насіннячок в супермаркеті і вирішити всі свої проблеми по частині білка, то вас чекає повне фіаско. Запам’ятайте раз і назавжди, що обсмажені насіння втрачають майже всі амінокислоти! Тільки сушені насіння приносять користь організму!

Як мені видається, заміна м’ясних продуктів на горіхи – це природне харчування майбутнього. Якщо ви здатні перейти на такий режим зараз, то сміливо починайте! Щоправда, перехід цей буде тривати досить велику кількість часу. Вадим Зеланд, досить популярний автор в мережі, називає харчування природною їжею вітабіозом, а всю нашу звичну їжу – некробіозом. В принципі, навіть за назвами все зрозуміло. Коли я знайомився з його баченням щодо харчування, багато чого мені здавалося незрозумілим і навіть диким, але коли бачиш результати на себе, розуміння приходить дуже швидко. Причому, зовсім необов’язково перестати їсти м’ясо. Цілком достатнім для початку буде плавний введення в раціон білків рослинного походження. Головне – це ваші відчуття. Харчові звички формуються роками, і перебудовуються майже стільки ж.