Вся правда про хліб або який хліб корисним?

У наше століття, що розвивається зі стрімкою силою, вік великих стресів і глухих тупиків в пошуках здоров’я роботи самих різних фахівців від патентованої медицини – дієтологів, гастроентерологів, кардіологів, проктологів та інших вирішальних вічне питання, як повернути здоров’я шлунково-кишковому тракту, як позбавитися від зайвої ваги.

Дуже часто в бесідах з лікарем, в статтях фахівців червоною ниткою проходить рада: «Їжте менше хліба! Хліб шкідливий. Щоб схуднути, відмовтеся від хліба ».

Думаю, що подібна позиція наших лікарів і інституту харчування вже зіграла досить згубну роль в розповсюдженні хвороб, пов’язаних з порушенням роботи кишечника.

Звернемося до історії народів. Простежимо шлях хліба на протязі багатьох століть. Перші осередки хлібного землеробства були, як відомо, виявлені в розкопках близько 7000 років тому. Тисячоліттями хліб був головною їжею на столі, так чому ж він потрапив у немилість до наших лікарів, самих хворих (за даними ВООЗ) лікарів світу?

Дійсно, якщо розглядати хліб при роздільному харчуванні, неважко відмітити, що хліб, з’їдений разом з м’ясом, не буде повністю переварений, не буде повністю засвоєний, перешкодить розщепленню білків і, в кінцевому підсумку, заляже в кишечнику, розтягне його складки і потім перетвориться в фактор інтоксикації крові.

Неприпустимі суміщення хліба з м’ясом, молочні% D
0? Та продуктами стають причиною перенапруги шлунково-кишкового тракту, і, як наслідок, породжують захворювання, пов’язані з гормональною недостатністю, як цукровий діабет, гастрити і т.д.

Спробуємо вникнути в ті мудрі і прості закономірності впливу хліба на організм людини, які зробили його незрівнянної їжею.

Історія свідчить, що раніше хліб випікали з житнього борошна, борошна грубого помелу з невеликими добавками пшеничного борошна. Тісто готувалося з дріжджів і з малою кількістю солі. У такого хліба відмінний смак, висока поживна цінність, велику кількість висівок надає хлібу цілющі властивості. З точки зору мікробіології – це чистий продукт. Він не стане джерелом надходження чужорідних мікроорганізмів – дріжджів – в шлунково-кишковий тракт. Вживання такого хліба, як правило, не супроводжується відчуттям дискомфорту в травному тракті зі спученням, роздуванням і всіма іншими симптомами дисбактеріозу.

Про хліб можна говорити до безкінечності, як про життя. Хліб – це саме життя. І перш за все, хліб – це здоров’я. Хліб необхідний всім людям без винятку для правильного харчування, навіть тим, хто хоче схуднути! Більш того, його вживання в їжу певною мірою забезпечує профілактику ряду захворювань.

Виникає питання, який сорт хліба вибрати для здоров’я? Чи потрібно міняти вже сформовані смаки, до якогось сорту хліба? Може бути, більше використовувати сорти хліба з борошна грубого помелу?

На жаль, загальна тенденція у всіх країнах така, що все більше користується попитом хліб, який містить менше шлакових речовин. Це погано, оскільки якраз ці елементи видаляють ті продукти життєдіяльності, які повинні виводитися з організму. А для бажаючих боротися із зайвою вагою треба рекомендувати не білі сорти хліба, приготовані з пшеничного борошна високоякісного помелу, а скоріше навпаки – чорний хліб, бажано зі збереженням висівок.

Хлібу житньому, пшеничному з висівками слід зайняти найголовніше місце на обідньому столі, а так само серед лікувальних засобів, так як він виліковує завжди майже всі неприємності травлення і, головне, запори.

Отрубістий хліб є одночасно і поживним, і цілющим ліками. Він не має шкідливим властивістю, які є в багатьох лікарських засобах, що приносять шкоду нашому організму, і тому непридатні для постійного та безперервного прийому всередину. Як тільки починаєш харчуватися хлібом отрубістих сортів, білий хліб, м’який і теплий, сприймається як позбавлений смаку продукт. Отрубістий хліб – готовий засіб боротьби з проблемою кишечника.

Хліб – прекрасний вуглеводний продукт. Він непогано сумісний з продуктами рослинного походження – соліннями, фруктово-овочевими консервантами, плодами, медом, жирами і абсолютно не перетравлюється, якщо з’їдено разом з молочними продуктами, яйцем, м’ясом, рибою або бульйонами з м’яса і риби. Хліб не сумісний з бобовими, грибами, горіхами, насіннячками.

Хліб отрубістих сортів завжди добре пережовується. Слина, змочуються хліб, надає двояке сприятливу дію на шлунок. З одного боку, луги слини пов’язують частина знаходяться в шлунку кислот, з іншого боку, бродильні ферменти слини перетворюються в крохмаль, зерна в цукор і камедістие речовини. Останні надають значне сприяння травному процесу.

Більшість з нас шукають білий хліб до столу, не відаючи, якої шкоди завдають собі і своїм близьким, вживаючи хліб без висівок. Бажання є білий хліб не є бажанням від природного смаку, це бажання від поганих звичок.

На жаль, в літературі про здоровий спосіб життя важко відшукати хороші слова про хліб. А скільки рецептів про заміси печива, булок, тортів, делікатесів, в яких використовується біле борошно в неймовірних сумішах, які не підтримують організм людини, а виготовляють з їжі зброю насолоди.

А скільки реклами розбещує нас, про білий, м’який, пухнастий хліб, не даючи можливості пам’ятати правду про хліб. А краще купити справжній від Матері Природи хліб – хліб висівковий.