Холодний суп. Що таке холодні супи?

Дощовими і легковажними осінніми чи хуртовинні зимовими вечорами, хочеться згадати про літо, про його жаркому сонечку, про радісно тріпотливих листочках на деревах, про освіжаючих напоях і … так-так, про так само освіжаючих, насичують бадьорістю і силою, холодних супах.

Ви знаєте, холодні супи є в багатьох кухнях світу. І придумані ці страви саме для їжі в жарку пору року, коли їсти-то, по суті, взагалі не хочеться, але треба. У Руській кухні до холодних перших страв відносяться тетеря, ботвінья, окрошка, борщ (холодник). В Іспанській кухні це – сальморехо і знаменитий гаспачо. У Болгарії – таратор, в Узбекистані – чалопа, в Грузії – мужужі, в Україні – горобіевскій борщ. Практично всі ці супи мають загальні властивості – освіжає і бадьорить. Чому? Та тому що до їх складу обов’язково входять продукти з великою кількістю вітамінів, і смак цих супів завжди з кислинкою. А що ще потрібно в спеку?

Коли на вуличному градуснику червоний стовпчик сягає позначки +40, про гарячих стравах і думати не хочеться, а організм потрібно годувати все одно. Ось тут і приходять на допомогу холодні супи. І якщо ви володієте кількома рецептами приготування цих холодних супів, вам не доведеться «гвалтувати» себе і своїх рідних гарячими стравами в отаку спеку. Повірте, вам будуть аплодувати стоячи, коли ви будете пригощати всіх своїх домочадців освіжаючими і поживними стравами!

Отже, давайте навчимося готувати літні супи. Хочеться зауважити ще один момент: усі холодні супи діляться на два види – сирі і проварені. Ми з вами сьогодні повчимося готувати супи різних видів.

Ну, такі супи як окрошка або борщ, знайомі всім, і немає сенсу розповідати тут про те, як вони готуються. Тому почнемо з приготування менш відомого річного супу «Провансаль», який відноситься до розряду проварених.

Для нього потрібно взяти один кабачок, бажано молодий, один баклажан, два – три солодких перцю, кілограм червоних помідорів, одну цибулину, пару гілочок базиліка і дві столові ложки рослинної олії. Сіль, чорний перець і улюблені пряні трави ви можете додати на ваш смак в самому кінці.

Отже, нарізаємо соломкою кабачок і баклажан, солодкий перець, цибулину. Помідори можна нарізати четвертинками. Коли всі овочі підготовлені до подальшої обробки, кип’ятимо приблизно 125 мл води і кладемо в неї помідори, цибулю і базилік. Варимо їх протягом п’ятнадцяти хвилин, а потім протираємо через сито.

У сковороді підігріваємо олію і кладемо туди кабачок, баклажан і перець. Тушкуємо з додавання солі, перцю, зелені і трав. Овочі гасяться в залежності від їх «молодості», від двадцяти до сорока хвилин.

Тепер залишається тільки змішати готові овочі з томатним протертим відваром. Охолоджуєте суп в холодильнику і подаєте на стіл, прикрасивши його в тарілках гілочками зелені і базиліка.

А ось томатний холодний суп «Гаспачо» з іспанської кухні, відноситься до розряду сирих супів.

Для його приготування нам знадобиться: томатний сік, приблизно з пів літра, грам двадцять кетчупу (бажано гострого), десять грам панірувальних сухарів, часник – одна головка, цибулина, оцет і сто грам лимонного соку. Рослинне масло, сіль, чорний перець мелений, петрушка – це все ви додасте по своєму смаку.

Збиваємо міксером або в блендері дрібно нарізану цибулю, натертий на тертці часник, панірувальні сухарі з томатним соком. Виливаємо цю суміш у каструльку (каструля повинна бути обов’язково емальований або сталева, ні в якому разі не використовуйте для кислих томатних супів алюмінієві ємності, в цьому випадку ваше блюдо буде мати зовсім інший смак і втратить свої корисні властивості). Додаємо в отриману масу кетчуп, сіль, масло, зелень і інші прянощі, які ви любите. Перемішуємо ретельно. Вливаємо лимонний сік і охолоджуємо.

Подається такий суп разом з овочевим гарніром. Овочевий гарнір може являти собою наступне: тонкі скибочки свіжого огірка, солодкого зеленого перцю, свіжі помідори і зварені круто яйця.

Взагалі, в світових кухнях, рецептів літніх холодних супів нескінченна безліч. Ці супи можна робити з кукурудзою, з горошком, з каперсами, зі щавлем, на бульйоні, кефірі, кислому молоці, сироватці, квасі … Всього й не перелічити. Тому, сміливіше приступайте до приготування супу і фантазуйте, експериментуйте з тими продуктами, які у вас є!

P.S. Якщо раптом, зовсім випадково, у вашому будинку або квартирі, під час опалювального періоду дуже жарко – не чекайте літа, насолодіться холодним супом прямо зараз, і літо настане у вас трохи швидше, ніж в інших!