Як готувати борщ по-холостяцьки?

Як готувати борщ по холостяцьки? Чим простіше, тим краще. Холостяку завжди ніколи – він зайнятий чим завгодно, тільки не приготуванням їжі. Може півдня валятися перед телевізором, але на кухню зайде лише для того, щоб відкрити і закрити порожній холодильник. Тому до думки, що треба приготувати борщ, слід звикати хоча б доби двоє, а потім сходити на ринок або в найближчий магазин, купити необхідні продукти і скласти їх в холодильник.

Що треба купити? Картоплю, капусту, моркву, буряк, цибулю, кріп або петрушку, (хто що любить). Болгарський перець, червоні-червоні, аж переспілі помідори (свіжі, але можна і квашені, або навіть баночку томатного соку для дитячого харчування), бордову буряк, часник. Соняшникова олія і шматок на півкілограма хорошою свининки (краще всього – ниркову частину, яка дуже швидко готується). У разі худого портмоне борщ зійде і без м’яса. Так ще корисніше. Останній акорд: сметана. Будь. У будь-якій кількості. Можна навіть жирний кефір.

Все складіть у холодильник і чекайте натхнення. Як тільки у вас не залишиться інших думок в голові, окрім їжі, ступайте на кухню, надягайте фартух (якщо він у вас є) або зав’язуйте на стегнах довгий рушник і ставте на плиту трилітрову каструлю з двома літрами води – закипіти. Тим часом швидко помийте моркву, перець, картоплю, буряк і помідори і складіть у велику миску. Стіл повинен бути вільним, навіть від клейонки, ніж – наточеним, настрій – бадьорим, а новенький сміттєвий пакет – розкритим.

Швидко очищаємо дві великі цибулини, відскрібати шкірочку в одній моркви, знімаємо шкірочку в семи помідорів, розрізаємо і очищаємо один перець (солодкий), очищаємо чотири середні картоплини і одну середню буряк (усі очищення йдуть тут же в пакет). Цибулю ріжемо на дошці, морква трьом на крупну тертку, слідом трьом буряк. Не забуваємо все розкладати купками на столі. Картопля ріжемо невеликими кубиками або так, як можете або пам’ятаєте, як вчила вас цьому мама. Перець нарізаємо шматочками.

Приступаємо до головного. У закипілий воду опускаємо 250 грамів свинини (половину купленого м’яса), нарізаної скибками, велику скришену цибулину, і як тільки скипить, опускаємо картоплю. Враховуємо: якщо м’ясо інше, то спочатку варимо його хоча б з півгодини-годину, разом з цибулиною, або готуємо м’ясо заздалегідь. Вогонь не повинен бути сильним, краще всього – середній у бік зменшення. Телевізор у цей час не дивимося і за комп’ютером не сидимо.

Поки закипить і буде варитися картоплю з м’ясом або без оного, треба встигнути: 1) поставити на маленький вогонь сковороду, налити тут же олію соняшникову (6 столових ложок), покласти залишився лук, моркву і тушкувати під кришкою хвилин десять, періодично помішуючи. Пам’ятаємо: вогонь повинен бути маленьким! Як тільки пішов дурманний чарівний запах, додаємо зверху буряк, присмачивши її столовою ложкою оцту (будь-якого) і нарізану шматочками перець. Помішуючи, тушкуємо під кришкою, поки картопля буде майже готовий.

В цей же час (час помішування вмісту сковороди, вогонь малесенький) шаткуємо на дошці капусту – стільки, щоб помістилася гіркою на одній долоні. Окремо ріжемо кубиками свіжі помідори або квашені і опускаємо їх в сковороду, де гасяться морква, цибуля і буряк. Накриваємо кришкою і продовжуємо чарівництво. Замість помідорів можна використовувати томатний сік (пастою не користуємося, вона все зіпсує). Хвилин через п’ять-сім вогонь під сковорідкою вимикаємо.

Тепер плавним рухом чарівника холостяк повинен відкрити кришку каструлі (не плутати з кришкою сковороди!) І опустити в кипляче вміст капусту, швидко перемішати і зменшити вогонь до ледве видимого. Це дуже важливо: капуста повинна «дійти» саме на такому вогні. «Дохід» вона буде в компанії з вмістом сковороди і сіллю (третина столової ложки, без гірки). А головне – без кришки! Перешкодивши все це, отсипьте кілька ложок на сковороду, дайте охолонути і спробуйте, що вийшло. Недосол? Додайте трохи. Мало кислоти? Додайте сік або нарізаний помідор. Слідкуйте, щоб не перекипіло, тому що загубиться рожевий колір і чудовий аромат. Помішуйте і не давайте вирувати. Нехай у такому стані каструля постоїть на маленькому вогні ще хвилин п’ять. Вогонь тепер вимикайте, кришкою каструлю не накривайте, а вміст в ній “припорошена” чорним меленим перцем.

П’ять хвилин дається вам на те, щоб заправити тостер скибками хліба (підсушені скиби ви натрете зубком часнику), нарізати на дошці зелень (кріп або петрушку), очистити два зубки часнику і розчавити один ножем, а іншим зубком натерти ще гарячий хліб. Далі в глибоку тарілку (можна і миску) на дно кладете роздавлений часник, насипаєте борщ з каструлі, викладаєте в тарілку і все м’ясо, додаєте зелень і ложку або дві сметани (кефіру) і … відкидають у бік.

Ще п’ять хвилин дається вам на те, щоб прибрати пакет з очищеннями, вимити обробну дошку, ніж і поверхню столу, застелити стіл клейонкою (можна і свіжою газетою – так зручніше одночасно є і читати) і урочисто, зберігаючи в душі передчуття щастя, а в шлунку – легке тремтіння, поставити на стіл заповітну тарілку.

Якщо ви людина віруюча, прочитайте «Отче наш» або «Царю Небесний» і приступайте до трапези.

Вам не дає спокою одне питання? Ах, так! Залишилося в холодильнику м’ясо ви зможете приготувати потім, коли будете доїдати борщ.
Він зберігається в холоді ще дня три і стає все смачніше і смачніше. А потім у вас ще залишаться овочі – з них вийде рагу. А потім, можливо залишиться одна морквина. І це теж добре, тому що можна буде загризти власну, холостяцьку, Лень.

Таким чином, борщ буде рятувати вас цілий тиждень! Їжте на здоров’я.