Як готувати креветки?

Всім прекрасно відомо, що самі смачні й корисні страви виходять тільки зі свіжих продуктів. Не є винятком і страви з креветок. Тому перед тим, як купити креветки, їх потрібно дуже ретельно перевірити на якість.
Але як же це зробити, адже в більшості випадків креветки продаються в пакеті замороженими. Якщо в такому пакеті креветки спресовані в один загальний великий кому, і якось розділити їх не представляється можливим, то від них краще відмовитися. Вся справа в тому, що при такій заморожуванню порушується технологія правильної упаковки та зберігання продуктів. Швидше за все, при транспортуванні креветки були розморожені, а потім при зберіганні в магазині їх знову заморозили. Такі креветки купувати не варто, тому що вони будуть просто несмачними.

Правильна креветка за ГОСТом повинна легко відділятися від своїх побратимів, таких же заморожених креветок, і кожна з них повинна обов’язково перебувати в індивідуальній «упаковці» з льоду.

Велике значення при виборі креветок має і їх панцир. Якщо він зім’ятий або зламаний – це знову ж ознака неправильного зберігання і транспортування продукту. А ось якщо панцир креветки занадто сухий і зморщений, має жовтуватий відтінок або горби, то значить, креветка вже зіпсувалася. І купувати її не варто ні в якому разі. Якщо голова креветки коричнева, значить, вона перебувала в стадії вагітності, якщо її панцир зелений, то вона харчувалася тільки одним видом планктону, а от якщо голова креветки чорна, то її так само краще залишити в магазині. Це, швидше за все, означає, що креветка хворіла інфекційним захворюванням. Зверніть увагу і на хвостик креветки. Він неодмінно повинен бути підгорнутий. А якщо креветка пряма, то заморожували її вже далеко не першої свіжості.

Після того, як креветки були вибрані і куплені, залишається їх правильно приготувати. І тут теж є свої хитрощі.

Заморожені креветки перед приготуванням повинні обов’язково відтанути. Але використовувати для цього теплу або гарячу воду в жодному разі не можна. Креветки повинні бути розморожені при кімнатній температурі. Як виняток їх можна промити під струменем холодної води. Після того, як креветки будуть розморожені, можна починати їх варити. Готувати креветки можна як у панцирі, так і без, попередньо їх очистивши. Якщо ви купили креветок з головами, то перед приготуванням голови потрібно видалити. Креветка вважається готова тільки тоді, коли стає повністю непрозора. Зазвичай для цього достатньо лише кількох хвилин варіння.

З креветок можна приготувати дуже багато оригінальних страв. Це і креветочний суп з авокадо, і суп з креветками й кольоровою капустою, і омлет, і салат з додаванням ананаса і сиру, і просто тушковані креветки з овочами. Іноді можна зустріти навіть креветочний шашлик і барбекю. А ось світові кухарі рекомендують варити креветки не просто у воді, а в молоці, вершках чи томатній пасті. До того ж страви з креветок чудово поєднуються з такими алкогольними напоями, як біле вино, бренді, коньяк. І, звичайно ж, пиво.