Як готувати ліниві голубці?

За вікном дощове, зовсім не хочеться довго стояти біля плити і втрачати час на смакоту, але сім’ю-то годувати треба! Ось тут і приходить на допомогу господиням «ледача кулінарія». Виявляється в кулінарній науці така безліч легких і смачних рецептів, на які не доведеться витрачати годинник і сили, а просто вкласти любов і радість! І тоді, вся сім’я оцінить вашу майстерність і назве вас Царицею кулінарії. А що може бути приємнішим того, коли вас оцінили, подякували, і сказали безліч компліментів на вашу адресу! Адже саме для цього ми й живемо на світі. Чи не правда?

Отже, приступимо до приготування ледачих голубців. До речі, блюдо це прийшло до нас із Древньої Греції. Саме там, знайшовся кухар, який придумав загорнути дрібно нарізане м’ясо в капустяне листя і приготувати їх в соусі. Вийшло дуже економне і практичне блюдо. Однією каструлькою голубців можна нагодувати цілу сім’ю з чотирьох або п’яти чоловік. І ось уже в наш швидкісний століття технологія приготування голубців значно спростилася. Адже люди стали гідно цінувати кожну хвилину.

Ну, давайте, швидше, приступимо до справи!

Візьмемо склянку рису, грам вісімсот фаршу (фарш повинен бути вже готовим, тобто складатися з перекрученого в м’ясорубці м’яса, цибулі, солі і перцю меленого). Далі нам знадобиться приблизно п’ятсот – сімсот грам капусти білокачанної, сіль, томатний соус або паста, сметана.

Капусту нарізуємо дрібною соломкою і, частина її, приблизно одну четверту, викладаємо на дно чавунної сковорідки (або сталевий каструлі), попередньо змастивши дно рослинним маслом. Потім перемішуємо фарш з рисом і, те ж одну четверту частину його викладаємо зверху капусти. Потім знову насипаємо капусту, а зверху фарш. І так приблизно по чотири шари.

Один літр води закип’ятіть окремо і залийте в сковорідку (каструлю) так, щоб вода на два сантиметри була вище шарів. Додайте ложку томатної пасти або соусу і ложку сметани. Посоліть за смаком. І тушкуйте це все приблизно сорок хвилин на малому вогні.

При подачі на стіл можна перемішати блюдо.

А ще можна приготувати ліниві голубці ось так:

- Склад продуктів той же;

- Шари капусти змащувати томатною пастою, а шари фаршу з рисом поливати сметаною, додати півсклянки води;

- Поставити все це в духовку на півгодини, нехай гаситься пі температурі 180 градусів за Цельсієм;

- Потім, коли зверху утворилася золотава скоринка, додайте ще трохи води і накрийте кришкою;

- Через десять хвилин ваші ліниві голубці готові.

При такому приготуванні голубців, ми отримуємо прекрасне блюдо з відмінним смаком з мінімальними витратами часу і сил.

А це саме те, чого хоче добитися кожна, підкреслю, саме кожна господиня.

У ліниві голубці, вам не доведеться проварювати кожен листок капусти, загортати в нього фарш, обсмажувати кожен голубець, робити окремо соус або підливу …

Страва, на приготування якого йде півтори – дві години, можна зробити з тим же феєричним успіхом, але витративши на нього не більше п’ятдесяти хвилин. Десять хвилин на нарізку овочів і приготування фаршу, плюс ще сорок хвилин на гасіння. А за ці сорок хвилин, будь-яка господиня ого-го, скільки встигне зробити – салат нарізати, стіл накрити, привести себе в порядок …

Так що «ледача кулінарія» – зовсім не визначає ступінь ліні господині.
І навіть, навпаки, відточує її майстерність і вміння.