Як готувати рибу?

Я дуже люблю рибу. Виросла я на стародавньої новгородської землі, на великій річці; там, де річка ця впадає в озеро Ільмень. Так, так, про билинного героя Садко … це звідти.

Рибу ловив мій батько разом з другом Витькой Сахаровим. Моя бабуся називала його Цукор – Медович. Любив «хлопчина» випити .., але в рибалці толк знав.

Анітрохи не сумніваюся, що у будь-якої жінки є свої секрети приготування риби. Я поділюся одним шикарним старо – російським рецептом і одним сучасним. Але спочатку уточнимо деякі моменти …

Любіть смажену рибку з хрусткою золотистою скоринкою? Так от, при смаженні риби дуже важливо те, щоб вона була повністю просмажена. Бійтеся недожаренним риби! Адже саме вона (мабуть, з харчових продуктів на другому місці після неправильно приготованих грибів) може стати причиною сильного харчового отруєння.

І ще, «не ведіться» на сумнівні рецепти експрес – засолу БУДЬ риби. Крім отруєння, можна ще й паразитами заразитися.

Отже, рецепт моєї бабусі. Пиріг з рибою, який називається рибник. Тут діють ті ж правила. Не маєш гарної перевіреної духовки – краще не треба! … Адже рибу в пиріг запікають сиру. А бабуся моя готувала його в російської печі.

Готується дріжджове тісто. Для начинки: картопляне пюре (розчавлена картопля, без рідини) змішується з ніжно, на соняшниковій олії підсмаженою цибулею. Рибу для пирога беруть жирну. Мені найбільше подобалося, коли бабуся запікала великого (на весь деко) ляща.

Почищена, порізана на шматки і посолена риба повинна пару годин постояти. Тут важливо не пересолити. Тому, якщо риба дрібна – включайте інтуїцію.

Розкачати тісто, кладуть начинку. Спочатку картоплю з цибулею, зверху – шматки риби. Накривши другим колом тесту, роблять в ньому отвори, для того, щоб пиріг краще пропікається. Перше коло тесту відразу поміщають на змащене маслом деко, а потім вже роблять всі маніпуляції.

Залишається запекти цю «красу» в духовці, і, вдихаючи незрівнянні аромати, розрізати пиріг. Ріжуть по горизонталі, знімаючи верхню кірку. Це робиться для того, щоб на кожен порційний шматочок пирога з нижньої, просоченої риб’ячим жиром скоринкою, потрапив цілий не пом’ята шматочок риби.

А тепер – фірмовий рецепт моєї дочки. Котлети рибні – «чарівні».

Для їх приготування потрібна риба (не відкрию секрет, якщо скажу, що з гарної риби виходять більш смачні котлетки, хоча дочка примудряється і з простого минтая зробити «казку»).

Звичайним способом готується рибний фарш. У нього додають цибулю, часник, розмочений білий хліб, одну терту сиру картоплю, одне яйце. Підгледіла, і поділюся з вами: дочка додає туди ще трохи сала і плавлений сирок. Далі – все, як завжди. Смажимо на олії котлети, і дивуємо своїх близьких новим чудовим рибним блюдом.

Багато всього можна приготувати з риби. Дуже люблю рибу, приготовлену в овочевому маринаді. Подруга радувала рибою, підсмаженої в клярі. Солона, приготована на пару, просто – відварна. Риба – це смачно, корисно і просто – спробуйте!