Як готувати шампіньйони?

Шампіньйони – універсальний вид грибів, з яких можна приготувати практично всі. Крім того, що їх можна їсти сирими, шампіньйони приголомшливо смачні – смажені, тушковані, варені і мариновані.

Успішне приготування цих грибів залежить від правильного їх вибору ще на прилавку магазину. Хороша господиня знає, що печериці потрібно вибирати рівні, гладкі, без всякої слизу на його поверхні, і найголовніше – вони повинні бути білого кольору. Легкий коричневий відтінок допускається під капелюшком гриба, але тільки не чорний. Ті гриби, які мають чорний відтінок, близькі до псування.

До початку приготування гриби потрібно ретельно промити, після чого викласти на паперову серветку. Серветка вбере зайву вологу. Тепер можна їх чистити. Робити потрібно це дуже акуратно, за допомогою ножа зрізати шкірочку з поверхні гриба і ніжки.

Тепер перейдемо безпосередньо до рецептів. Скажу відразу, страв із шампіньйонів безліч, тому пропоную вашій увазі кілька простих і самих смачних рецептів.

Почнемо з салату з печериць.

Беремо свіжі шампіньйони, приблизно 300 грам, помідори – дві штуки, яйця варені – теж дві штуки, одне яблуко, одну столову ложку вершкового масла, сметана – півсклянки, лимон (сік) – половинка, сік яблучний – одна столова ложка, цукор, сіль , кріп.

Нарізаємо шампіньйони тонкими скибочками і тушкуємо їх до повної готовності у вершковому маслі. Після гриби повинні охолонути. За цей час ми поріжемо яйця, помідори і яблука тонкими кружечками. Тепер викладаємо на тарілку шар яблук, потім шар помідорів, а потім і шар яєць. Після кладемо на тарілку печериці, і поливаємо все це соусом із сметани, соку лимона, з дрібкою цукру і солі. Салат перед подачею прикрашаємо зеленню: кропом або кінзою.

Суп-пюре з печериць

Нам необхідні печериці – 400 грам, головка цибулі, дві столові ложки борошна, дві моркви середні, склянка вершків, кріп, сіль, перець, олія рослинна і хліб на грінки.

Очищені гриби опускаємо в киплячу воду, потім туди кладемо дрібно нарізану цибулю і терту морквину. Варимо до готовності, періодично помішуючи і знімаючи піну. Наприкінці варіння перчимо і солимо. Після цього весь відвар пропускаємо через кухонне сито. Утворену на ситі масу пропускаємо через м’ясорубку.

Смажимо борошно в рослинній олії, в яку акуратно вливаємо вершки, і все це тушкуємо десять хвилин. Тепер заливаємо цей соус в грибне пюре. Далі доливаємо відвар до консистенції сметани. Потім ставимо отриману масу на вогонь ще приблизно на десять хвилин. Розливаємо по тарілочках і кладемо в них зелень. При подачі на стіл можна подати грінки, обсмажені на олії з сіллю.

Жульєн з шампіньйонами

Нам потрібні півкіло печериць, куряча грудка (1 штука), столова ложка рослинної олії, вершки – 200 грам (33%), сир – грам 100, сіль, перець.

Шампіньйони і курячу грудку нарізаємо середніми кубиками або ж соломкою. Гріємо масло в сковороді, обсмажити на ньому грудку і цибулю, солимо і перчимо. Потім викладаємо вміст в тарілку. Тепер в цю ж сковороду кладемо нарізані шампіньйони, і ставимо її на зовсім маленький вогонь, для того, щоб випарувати з грибів виділилася рідина. Після того, як рідина випарується, додаємо половину столової ложки борошна, ретельно заважаємо. Підвищуємо вогонь до середнього, солимо, перчимо і додаємо курячу грудку з цибулею. Наливаємо вершки в сковороду, доводимо до кипіння. Тепер це все варимо десять хвилин, тільки без кришки. Вершки повинні загуснути. Потім виливаємо утворилася суміш по Кокотницу. Посипаємо зверху тертим сиром і ставимо формочки в розігріту духовку для запікання до готовності (сир повинен розплавитися).

Смачного!