Як готувати суші?

Японська кухня вкрай популярна в останні роки, а найвідоміше блюдо східної кухні – звичайно ж, суші. Однак ціни на суші деколи бентежать, і не дивно. Якщо ви навчитеся готувати суші вдома, то і самі відчуєте економію. Та й приготувати суші нескладно, головне – запастися часом і потрібними продуктами.

Для суші нам знадобиться рис – можна купити спеціальний рис для суші, а можна обійтися і простим круглозерний, особливий рисовий оцет для приготування суші, тюбик васабі, маринований імбир, упаковка водоростей «норі», червона ікра і слабосольний лосось або вугор. Всі ці інгредієнти ви можете знайти в більшості великих супермаркетів.

Першим ділом відварюємо рис. Насипаємо рис у каструлю і промиваємо холодною водою до тих пір, поки вона не буде абсолютно прозорою. Після цього залишаємо рис постояти 10 хвилин у холодній воді, зливаємо воду і наливаємо свіжу. Каструлю ставимо на вогонь, доводимо рис до кипіння і варимо до готовності на маленькому вогні. Готовий рис витримуємо на самому мінімальному вогні до тих пір, поки вода повністю не випаруватися. Готовий рис Остуджуємо і додаємо рисовий оцет (його можна змішати з невеликою кількістю цукру і солі). Кількість оцту регулюється за смаком, в середньому на півкіло рису потрібно дві-три столові ложки оцту. За традицією, рис для суші повинен бути прісним.

До речі, японці стверджують, що рис слід остуджувати дуже швидко: для цього його перевертають ложкою і обдувають (самі японці використовують для цього великий віяло).

Тепер готуємо суші: невелика кількість рису ліпимо долонею в подовжену щільну гірку. Зверху рис змащуємо невеликою кількістю васабі і кладемо скибочку слабосольного лосося того ж розміру, що й гірка рису. Лосося можна замінити вугром, великий креветкою, шматком омлету або іншим інгредієнтом в залежності від вашого смаку і фантазії. Готові суші можна «перев’язати» поперек стрічечкою водоростей «норі».

Спайсі суші приготувати трохи складніше, але і на смак їм немає рівних. Рис ліпимо такий же гіркою, як і в попередньому варіанті і обертаємо його смужкою норі, яку відрізаємо від цілого листа. Ширина водорості повинна бути близько 2-3 см. Кінець смужки злегка змочуємо водою і притискаємо до іншого кінця, щоб вони склеїлися. У нас вийшла «човник», яку можна фарширувати червоною ікрою. Гурмани також можуть приготувати особливу начинку, яка робиться таким чином: начинку (це можуть бути креветки, відварені кальмари, риба, мідії, гребінці і навіть шматочки відвареної курки – вибирайте, то що вам доступніше) ріжемо на дрібні шматочки і додаємо соус, приготований з майонезу з аджикою, кайенский перцем і маринадом від імбиру (всіх інгредієнтів потрібно зовсім небагато, якщо ви переборщіть зі спеціями, начинка виявиться надмірно гострої і пряної). Також в соус можна додати червоної ікри. Получившейся начинкою заповнюємо спайсі суші.

Подавати суші слід з пелюстками імбиру, які згортаються трояндочкою, васабі і піалки з соєвим соусом.