Як коптити рибу вдома?

Риба – це улюблена їжа багатьох. А копчена риба – особливе блюдо. Одна згадка якого викликає посилене слинотеча і підвищення апетиту. Неповторний аромат, красивий золотистий колір, все це змушує нас купувати копчену рибу з прилавків магазинів або на узбіччях дороги. Сподіваючись на совість продавця, часто замість смакують ми отримуємо харчове отруєння. А адже можна приготувати копчену рибу і самостійно. І якщо ви порахуєте це важким блюдом, то смію вас розчарувати – немає нічого простішого. Готуючи вдома, ви точно будете впевнені, що риба свіжа, а від трапези ви отримаєте тільки задоволення, а не квиток на лікарняне ліжко.

Копчення буває двох видів – це холодне і гаряче. Розглянемо варіант з гарячим копченням, так як це більш швидкий і доступний метод. Коптити можна і в спеціальній коптильні або з використанням імпровізованих підручних засобів. Коптити можна різну рибу: річкову або морську, дешеву і дорогу. Не повірите, але навіть звичайна оселедець перетворитися на вишукану страву, якщо її закоптити.

Готуємо коптильню. Зазвичай виготовляють її з металу, на рівні 20-30 см від дна встановлюють грати, на яку і викладають продукти. На дно можна вкласти спеціальний піддон для тирси, щоб було легше чистити. Обов’язково мати і щільну кришку, так як процес іде тільки при закритій кришці. Для коптильні бажано зробити ніжки, так як сам вогонь буде під ящиком. Тирса розкладаємо на піддон приблизно шаром у десять сантиметрів. Для додання аромату і кольору додають вільхові тирсу або гілочки. Можна також використовувати і гілки яблуні, груші або вишні. Додавати багато не варто, так як у продукту може з’явитися гіркий смак.

Ні коптильні, це легко виправити. Підійде і відро, і мангал і навіть стара радянська пральна машина. Якщо це відро, то його ми встановимо на багаття або ж підвісимо над джерелом вогню. Рибу можна підвісити на марлі або волосіні, прикріпивши її до дужкам відра. З корпусу пральної машини можна спорудити відмінну коптильню. Технологія приготування точно така, як у першому випадку. Головне, витягти всі деталі з виробу. Якщо ж вам довелося використовувати мангал, то на тліюче вугілля необхідно викласти шар з трохи змочених водою вільхових тирси. Далі рибу укласти на решітку. А сам мангал накрити зверху листом металу.

Ці випадки для відкритих просторів. Але можна готувати і в квартирі. Підійде як коптильня, так і відро. Тільки доведеться придумати спосіб, як вивести дим з кухні. Можна змонтувати короб у вентиляцію або кватирку, або ж використовувати шланг. Готувати слід на повільному вогні.

Запам’ятайте кілька правил копчення. Якість одержуваного продукту напряму залежатиме від диму. Дрова краще очистити від кори, щоб не потрапляли смоли та дьоготь (якщо дрова березові). Не варто додавати занадто багато вільхи (вишні, яблуні). Інакше смак риби буде гірким. Дрова повинні не горіти, а тліти, тоді дим буде світлим, а продукт смачним. Колір готової риби також залежить від дров, так вільха зробить рибу темно-жовтої, а листяні породи додадуть ніжний золотистий відтінок. Рибу краще потрошити, але залишити луску. Використовувати заморожену рибу не рекомендується. А перед самим копченням необхідно дістати рибу з розсолу і підвісити для провітрювання на пару годин.