Як купити натуральний мед?

Скоро зима, як не сумно це звучить. Треба купувати мед. Адже в Росії, та й не тільки, це не просто солодкі ласощі, а продукт корисний і з дуже давніх часів традиційно – оздоровчий. Як же правильно вибрати мед і не зіткнутися з підробкою? Мене це питання хвилює сьогодні, тому що у бджоляра, якого ми знаємо, загинули бджоли.

Отже, перше правило: краще купувати у бджоляра (можливо, він і не є вашим знайомим, але його, як порядну людину, можуть знати сусіди або ваші приятелі).

Кращий мед – це мед з віддалених від промислових центрів і галасливих доріг лугів, полів і гірських рівнин. Моя сусідка їздить за медом куди – то в саму глушину нашої області. Там взагалі немає доріг, і її позашляховик може пройти тільки в суху, сонячну погоду. А я просто сходжу в сусіднє село.

Можна купити мед і на ринку, ризикуючи потрапити на несвіжий, незрілий або, того гірше, на сфабрикований. Адже збільшити вагу дорогого, що користується постійним попитом продукту складності не становить.

Недобросовісні продавці додають в цей найцінніший продукт цукор і цукровий сироп, патоку і хімічні добавки, а деякі навіть крейда, гіпс або глину. Ще я дізналася, що змішавши та підігрів до 80 градусів крохмаль, гліцерин, манку, патоку і ароматизатор, можна отримати речовину по консистенції, ну точно, мед, один в один. Так як же виявити підробку і не потрапити в халепу?

Натуральний мед буває рідким і Засахарівшійся (кристалізувався). У другому випадку підробок побоюватися не варто. Хіба що купите старий мед, він на вигляд дуже твердий, такий безформний шматок. Він може ввібрати які – то запахи і втратити свій аромат. Ще, якщо розігріти «сів» мед до 40 градусів, він втратить всі свої корисні властивості і стане рідким.

Ось про рідкий чудо – продукт у нас і піде мова, про рідкий запашний свіжий мед (який, якщо є натуральним, в листопаді – грудні починає тверднути або «сідати» або зацукровують, як кому більше подобається). Правда, мед з квітучого вересу, каштанів, акації залишається рідким до весни.

Треба сказати, що кожному меду притаманна своя забарвлення і свої цілющі якості. Гречаний мед коричневий різних відтінків, прозорий конюшиновий мед, бурштиновий – липовий, а світло – жовтий – квітковий. Якщо бачимо, що продукт білий, «до бабки не ходи», бджіл спеціально годували цукром. Мутний – шукай добавки.

Натуральний мед, трохи терпкий і трохи пекучий на смак, розчиняється у роті без залишку. Підробка дає твердий осад. Та й в банці цей осад проглядається. Як ніби ми бачимо два шари – рідкий і твердий.

У банку 0,8 л повинен поміститися 1 кг меду (це, звичайно, якщо мед натуральний). Ненатуральний мед бризкається і має грудочки, якісний – тягнеться і намотується на ложку стрічкою, стікаючи з неї «горочкой». Так, у банку в даному випадку можна розглядати пилок і частинки воску.

Якщо розчинити одну столову ложку меду в склянці чистої води, він повинен зникнути. А додамо спирт – розчин стане прозорим. Поганий мед розтечеться по поверхні, якщо капнути його, наприклад, на папір. Опущений в нього шматочок хліба розм’якшити і видасть підробку.

Отже, дивіться, пробуйте і … не поспішайте купувати відразу багато, якщо продавець ще не встиг показати себе з найкращої сторони.