Як навчитися готувати?

Поїсти смачно люблять усі, а от готувати добре – рідко хто вміє. Вважається, що чоловіки готують краще, але це звичайно все спірно і відносно. А те, що шеф-кухаря в більшості своїй чоловіки, так це від того, що вони завжди були на керівних постах. Просто мало хто знає, що шеф-кухар готуванням займається найменше. У нас в країні, в епоху сьогоднішнього розвиненого ідіотизму, коли молоді дівчата навіть хваляться відсутністю вміння готувати, навчитися цьому ремеслу стає просто необхідно. Ну уявіть, можливо ви саме той профан, який взяв таку дівчину в дружини. А жінка, дізнавшись з часом, що її чоловік зовсім не профан, раптом забажає навчитися готувати. Всяке ж буває?

Звичайно, абсолютна більшість людей оволодівають навичками смачних обідів будинку. Чоловіки рідко цим займаються, з тієї причини, що якось не звикли. Адже їх тата не готували, а значить – це нормально. Жінки, до появи всяких феміністок і суші-ролів, готувати вміли все апріорі. Але трапляється так, коли прийдеш ти одним весняним днем з роботи, і розумієш, що хочеш приготувати сам.

Я часто дивлюся всякі кулінарні шоу. Не тому що збираю рецепти, а тому що це шоу в першу чергу. Але буває, запам’ятаєш рецепт ненароком, і ходиш потім, виношував його весь тиждень.


Загалом, трапився в моєму житті період, коли я тривалий час мав честь просиджувати вдома, природно допомагаючи по господарству і з нашим сином. Дружина якраз влаштувалася на роботу, про що, до речі кажучи, мріяла останні три роки. Вдома, звісно, готової їжі стало спостерігатися менше. Ну і в один день захотів я щось приготувати. Можливо, голод дав про себе знати, а може нове хобі замаячило на горизонті свідомості. Я обдзвонив родичів (у мене приголомшливо готують брати), дістав усі спеції, які тільки були – і в путь. Вирішив зупинитися на дуже популярному блюді – “по-французьки” називається. Робиться воно досить легко. Бачили, як заспівав?! Легко воно робиться! А найцікавіше, що вийшло воно так, що це ж блюдо я робив наступні два тижні в щоденному режимі. На п’ятнадцятий день я зрозумів, що треба змінювати асортимент меню. А то так і набридне. Загалом, з цього блюда і почалося моє знайомство зі світом кулінарії.

Дуже важливо, на мій погляд, починаючи освоювати це ремесло (хотів сказати саме древнє, але вчасно затнувся. Це вам не кому забути поставити!), Завершити свій перший досвід вдало. Тобто не викинути все приготоване, а спожити, так би мовити, за призначенням. Напевно, як і в будь-якій справі, це є найпотужнішим стимулом для подальшого прогресу. І, звичайно, це має подобатися. Без цього ні чорта не вийде. Знаєте, тепер я розумію вислів “Готує з душею”. Від цього навіть смак змінюється.

У народі кажуть, що королем усіх спецій, є перець. Я б додав, що непогано б цьому хлопцеві обзавестися королевою, сиріч дружиною. І звали б її Душа. Ну а якщо ви проживаєте в прогресивних країнах, типу США, то в пару до перцю можна вибрати базилік. Хороша вийде пара. Правда не зовсім традиційна.