Як перевірити яйця на свіжість?

Яйця – дуже корисний продукт для харчування людини. Це, можна сказати, самий справжній Божий дар. Адже з’їдаючи одне яйце в день ваш організм отримує: вітаміни – А, Е, В, цинк, марганець, залізо, кальцій і білки. Постійне споживання яєць – це відмінна профілактика безлічі хвороб. Наприклад, ваші очі будуть захищені від катаракти, очні нерви будуть міцні, і шкідливий вплив середовища, яка нас оточує, на очі, буде нейтралізовано. Яйця здатні стимулювати імунну систему організму, зміцнювати суглоби і кістки, підвищувати працездатність головного мозку. Яєчний білок – це найцінніший з усіх тваринних білків. І, найцікавіше, яйце – це єдиний з усіх уживаних людиною продуктів, який засвоюється в організмі на 98%, не залишаючи в кишечнику шлаків. Після цього, здається, заперечити вже нічого проти такого чарівного продукту.

Правда, є один мінус, який трохи псує веселу картину. Надмірне вживання яєць може призвести до високого рівня холестерину в крові, що погано вплине на серцево-судинну систему. Але, і цей мінус легко усунути. Яйця потрібно вживати в міру, разом з антиоксидантами (сухофрукти, свіжі ягоди, свіжі фрукти, овочі, червоне вино і бобові), і вони повинні бути свіжими.

Ось як перевірити свіжість яєць ми розглянемо зараз трохи докладніше, щоб ви завжди були впевнені в якості продукту.

Існує декілька способів перевірки яєць на свіжість.

Перший спосіб – найпростіший. Перш ніж купити яйце, візьміть його в руки і встяхніте. Усередині свіжого яйця ви не почуєте жодного базікання. Якщо ж яйце далеко не першої свіжості – в ньому жовток буде бовтатися від стінки до стінки.

Другий спосіб – огляд зовнішньої поверхні яйця. Якщо яйце свіже, його поверхня буде матовою, не гладкою і не блискучою. Яйце старе – буде мати поверхню з протилежними якостями.

Третій спосіб – вимір яєчної температури. Зробити це можна за допомогою мови. Як? Дуже просто. Прикладіть до мови яйце спочатку тупим кінцем, а потім розгорніть його, і прикладіть гострим кінцем. У несвіжого яйця температура з обох боків буде однаковою. А у свіжого яйця ви відразу ж відчуєте різницю температур – тупий кінець буде тепліше гострого.

Увага! не варто таким способом перевіряти яйця в магазині чи на ринку. Його можна застосувати вдома, після того як гарненько вимиєте продукт.

Четвертий спосіб – домашній. Зробіть соляний розчин в склянці і опустіть в нього яйце. Тепер робіть висновок: якщо яйце опустилося на саме дно – це найсвіжіший продукт. Якщо тупий кінець яйця піднімає вгору, утворюючи кут в 45 ° по відношенню до дна склянки – вік яйця приблизно вісім або десять днів. Якщо яйце стає вертикально на дні, тупим кінцем вгору, його вік становить дванадцять – чотирнадцять днів. У разі плаваючого яйця – вже все зрозуміло, це не свіже яйце, і йому вже більше п’ятнадцяти днів від народження.

П’ятий спосіб – дієтичний. Яйця на фермах, перш ніж віддати їх на продаж повинні сортувати та маркувати. Більш свіжі яйця, дієтичні, повинні маркуватися датою їх виходу на прилавок, а більш старі яйця (яким виповнилося вже від семи до двадцяти днів) – столові, на них просто ставиться печатка синього кольору.

Шостий спосіб – визначення ваги яйця. Якщо яйце старе, в ньому буде більше повітря, так як воно всихає, отже, воно буде дуже легким.

Сьомий спосіб – ультрафіолет. Так, можна визначити свіжість яєць за допомогою ультрафіолетових променів. Свіже яйце має яскраво червоний відтінок, старіючі яйця тьмяніють, і набувають блідо ліловий відтінок.

Восьмий спосіб – чищення варених яєць. Коли яйце зварене, почніть його чистити. Свіжі яйця дуже важко чистяться, а більш старі – віддають шкаралупу без проблем.

Ну от, здається все. Тепер ви темні, і вже не потрапите на хитрі виверти продавців і виробників яєць.