Як пити коньяк? П'ємо коньяк правильно!

Курвуазьє, Ремі Мартен, Хеннессі, Отар, Гастон де Лангранж, Мартель, Камю ….

Лагідно і звабно для російського вуха звучать назви французьких коньячних будинків. Мішель Кост, письменник і власник коньячної фірми запевняє, що в Росії люблять коньяк не менше ніж у Франції.

Звичайно, любимо. Але п’ємо ординарний і елітний коньяк одноманітно – в застілля з лимончиком. На щастя, єдиного правила споживання коньяку немає, в принципі можна і так. Але я рішуче закликаю до дотримання деяких ритуалів.

З чого пити

Дуже важливо з чого будемо пити коньяк. Використовується два коньячних келиха. Кулястий (у Франції його називають ballon, що означає «куля») і подовжений «тюльпан». Багато виробників, незважаючи на тотальне захоплення «балоном» все ж рекомендують «тюльпан». Його форма краще сприяє вивільненню ароматного «букета». Мити келихи треба без миючих засобів, щоб виключити сторонні запахи. Надзвичайно важливо, щоб келих був ідеально чистим і сухим.

Наливають коньяк у келих на 1-2 пальця, попередньо сполоснувши його крапелькою напою.

Гріти чи не гріти?

Дивно, але виробники не рекомендують гріти коньяк теплом долоні. Потрібно тримати келих за ніжку, ну або за чашу – але не гріти! Коньяк подається при кімнатній температурі, а зігрівання призведе до спотворення аромату і появі запаху спирту.

З чим пити

Зараз, в піку ретроградам, коньячні будинки експериментують, виробляючи стійкі поєднання коньяк – кулінарія. З’ясувалося, що коньяк прекрасно гармонує з екзотичними смаками і ароматами китайської (!) Кухні.

Класичні закуски до коньяку – копчений лосось, омар, сири (як же без них), гіркий шоколад, ванільне морозиво, сухі і свіжі фрукти. Дивовижне поєднання кави з коньяком. Два аромату відтіняють один одного.

Коли пити

Коньяки невисокого класу часто п’ють як аперитив і під час застілля. Дорогі витримані сорти п’ють виключно на діжестів після трапези перед десертом. Ніякого льоду і гастрономії. Нерозумно заплатити гроші за коньяк тривалої витримки і закусити його лимоном, втративши весь смак. Елітний коньяк напій самодостатній і ладнає тільки з сигарою.

Як пити

Найголовніший чинник в умінні пити коньяк – це час. Елітний коньяк і поспіх несумісні. П’ють його не поспішаючи, невеликими ковтками. А самий перший ковток повинен бути маленьким, щоб відчути аромат.

Ну а визначити якої якості коньяк ви пили просто. Не мийте келих кілька днів і час від часу його нюхайте. Аромат хорошого коньяку збережеться в ньому кілька днів і навіть тижнів. Ну і звичайно дивіться на «ніжки» – маслянисті патьоки на стінках келиха. Чим повільніше вони стікають, тим краще коньяк.

Для того щоб навчитися пити коньяк, необов’язково бути дегустатором. Якщо алкоголь для вас засіб отримання задоволення, помічник у дружній бесіді і вам не чуже деякий гурманство – безсумнівно, коньяк ваш напій.