Як пити правильно різні напої

Людство давно живить пристрасть до напоїв, в тому числі і алкогольним. Про міцних напоях і піде мова в цій статті. Існують правила, виконання яких дозволить приємно провести час і насолодитися смаком якісного алкоголю. Як пити правильно різні напої?

Почнемо з Мартіні. Його можна пити як самостійний напій, а можна використовувати для приготування коктейлів. За традицією напій подається в розширених келихах з високою ніжкою. Перед дегустацією його охолоджують в холодильнику або додають кубики льоду безпосередньо в келих. До сухому Мартіні ідеально підходять оливки, їх нанизують на шпажку або кладуть на дно келиха. Щоб знизити градус напою можна додати в нього лимонний або апельсиновий сік. Додавши одну третю цитрусового соку, ви отримаєте відмінний напій. Мартіні не запивають їжу, його прийнято пити невеликими порціями або до їжі, або одночасно з легкими закусками.

Коньяк по праву вважається елітним напоєм. Його подають у круглих келихах, звужених догори. Щоб відчути його смак і аромат, є кілька правил його дегустації. Подають напій кімнатної температури, потім келих гріють кілька хвилин у своїх долонях. Перед першим ковтком потрібно встигнути відчути його 3 запаху: ванільний, квітковий і запах витримки. П’ють його маленькими ковтками, відчуваючи в роті присмак фортеці і аромату. Коньяк не заїдають, його прийнято пити після трапези. До нього можна запропонувати чашечку кави і шматочок чорного шоколаду.

Горілка – це наш національний напій. Її смак відображає дух слов’янського народу. Горілка покращує апетит і чудово доповнює національні страви. Горілку приносять в скляному графині, попередньо її охолоджують (пляшка повинна «запотіти»). Під горілочку добре підуть наступні закуски: солоний огірок, солона або копчена риба, мариновані грибочки, ікра, ковбаска, квашена капуста. Запивати горілку напоями не правильно. Щоб швидко не сп’яніти, необхідно попередньо перекусити. Під час застілля пийте соки з яблук і цитрусових, що міститься в них фруктоза швидко нейтралізує алкоголь. І останнє правило вживання горілки – не змішувати її з більш слабкими по фортеці напоями.

Шампанське. Яке ж свято без шампанського? Часто з нього починаються гуляння. Попередньо його трохи охолоджують і наливають у вузькі високі келихи. Запітнілий келих, гра бульбашок створюють святкову атмосферу. Цей напій прийнято вживати із сиром, фруктами, салатами і білим м’ясом.

Червоні вина правильно вживати теплими. Їх нагрівають до 18-20С, білі охолоджують до 10С. Розливають вина у високі келихи, форма яких нагадує тюльпани. Білі сухі вина правильно вживати під страви з риби, червоні – під м’ясні. Портвейни і кріплені напої закушують шоколадом, цукатами та солодкими десертами. Страви, що містять м’яту, корицю і ваніль. Не правильно пити з винами, вони невигідно підкреслюють смак напою.

Віскі правильно з широких, низьких склянок з товстим дном. Температура цього напою повинна бути приблизно 18-20 градусів. Його прийнято смакувати, випити віскі залпом вважається поганим тоном. До того ж, швидко проковтнувши вміст, ви не відчуєте пряне післясмак напою. Вживати віскі можна в чистому вигляді, можна розбавляючи содової. Переважно пити в первозданному вигляді без закуски. При правильному вживанні це напою кожен ковток відкриє вам нову грань смаку.

Джин досить міцний напій. Його фортеця може варіюватися від 34 до 47 градусів. Його призначення – використовувати, як інгредієнт для приготування коктейлів. Розбавляють джин фруктовими соками, спрайтом, колою, найпоширенішим коктейлем вважається джин-тонік. Нерозбавлений джин вживають в чистому вигляді рідко.

Ром. Його окремі види вживають, як самостійний напій, інші використовують для приготування алкогольних коктейлів. Колір рому залежить від його витримки, чим більше витримка, тим світліше напій.
Ром прийнято змішувати з соком лимона, з кокосовим молоком, а також з блакитними лікерами. У чистому вигляді ром п’ю тільки великої витримки.

Під час застілля можна допустити деякі відхилення від правил: подати коктейль не в тому келиху, закусити неправильної закускою. Незважаючи на ці недоліки, атмосфера урочистості буде збережена. Якими б приємними на смак не були запропоновані напої, потрібно пам’ятати про почуття міри. Надмірне вживання алкоголю може перетворити веселе свято в банальну пиятику.