Як приготувати їжачки з фаршу?

Назва «їжачки» прижилося тільки в нашій країні – у всьому світі це блюдо іменують просто – «тефтелі з рисом». Власне, такими вони і є. Так що почнемо з рису: візьмемо його 150 г, заллємо водою. Доведемо до кипіння і залишимо під кришкою «розбухати» до напівготовності (після чого сольем воду).

Тим часом підготуємо фарш. Одразу попереджаємо: ні в якому разі не використовуйте готовий фарш, куплений в магазині! Не знаю, з чого його роблять, але годиться він тільки на начинку для запіканки або лазаньї, а от щось, що має певну форму, з нього приготувати неможливо – все розповзається в «кашу» … Так що зробимо фарш самі з підручних засобів.


Як підручних засобів нам потрібно наступне: яловичина – 250 г, свинина – 250 г (при бажанні можна взяти 500 г одній яловичини або однієї свинини – це справа смаку), хліб без кірки (краще білий), змочений водою, одна невелика цибулина. Все це справа послідовно пропускаємо через м’ясорубку і ретельно перемішуємо (деякі дами на цьому етапі додають ще й яйце – в якості «цементуючого» матеріалу – але я не роблю цього ніколи: як «цементуючий матеріал» воно починає працювати тільки при термічній обробці, а до цього фарш стає занадто «рідким», і сформувати щось з нього тоді складно … а при правильному дотриманні пропорцій тефтелі при гасінні не розваляться і так). Солимо, перчимо – і знову ретельно перемішуємо руками. На заключному етапі потрібно взяти фарш єдиним грудкою і кілька разів як слід шмякнуть про дно посудини, в якій змішуєте.

Тепер змішуємо фарш з рисом, ліпимо з отриманої суміші невеликі кульки, обвалюють їх у борошні і злегка обсмажуємо на сковорідці з маслом (можна застосовувати як рослинна, так і вершкове).

Тепер переходимо до підливі. Основа її – звичайно, бульйон. Його можна і зварити – але в наш час це необов’язково: можна використовувати швидкорозчинний бульйон (особисто я віддаю перевагу «Роллтон»). Необов’язково він повинен бути м’ясним – так, я люблю використовувати для цього грибний бульйон – з’являється додаткова «нотка» в смаку страви в цілому. Швидкорозчинний бульйон хороший ще й тим, що в ньому вже є досить спецій – хіба тільки лавровий лист доведеться додати при гасінні … Отже, готуємо пару стаканів бульйону, розводимо в ньому 3-4 ложки томатної пасти (але це – «на око», томату багато не буває), як варіант – можна взяти в рівних кількостях томатну пасту і сметану). Солимо, перчимо, додаємо спеції за смаком (якщо їх спочатку недостатньо в бульйоні), товчений часник і лавровий лист. Поміщаємо їжачки в каструлю, заливаємо цією сумішшю, доводимо до кипіння й тушкуємо під кришкою на слабкому вогні приблизно 15-20 хвилин (підлива повинна трохи загуснути). При подачі на стіл посипати дрібно порізаною зеленню (петрушка, кріп).

Є і більш складний варіант підливи. Ріжемо кубиками один солодкий перець і одну цибулину, трохи моркви трьом на крупній тертці – і все це злегка припускаємо в рослинному маслі. Ні бульйон, ні томат в цьому випадку не потрібно: просто заливаємо їжачки водою в каструлі і завантажуємо цю овочеву суміш. Гасити в цьому випадку треба трохи довше.

Є і ще варіант приготування «їжачків» – при якому вони в більшій ступені виправдовують свою назву, але для цього потрібна пароварка (і робляться вони в цьому випадку без підливи). Рис при цьому не відварюється попередньо, а замочується в холодній воді на дві години, потім воду потрібно злити і викласти рис на рушник, щоб він обсох. Змішувати його з фаршем теж не потрібно: кульки, сформовані з фаршу, обваляти в рисі. Тепер помістіть ваші їжачки в пароварку, додайте у воду лавровий лист і готуйте 50 хвилин. При цьому під впливом пари рис розчепірювати, піднімається – і тюфтельки дійсно стають схожими на колючих їжачків.

Так що вибирайте рецепт, який вам ближче – і вперед! Смачного!