Як приготувати безе будинку?

А ви знаєте, що таке безе? О, це справжня насолода – повітряне, легке і солодке, як перший поцілунок, як перша любов, як перші квіти …

Це ніжне задоволення було винайдено ще в 1720 році, швейцарським кулінаром Гаспаріні. Коли французи спробували це тістечко, вони відразу охрестили його Baiser – безе. Але, з ім’ям великого композитора, автора великої Кармен, Жоржем Бізе, назва тістечка абсолютно ніяк не пов’язано. Насправді, якщо перекласти з французької це слово, то означає воно «поцілунок». Так, саме так і назвали це тістечко у Франції. А у всьому світі цей чудовий десерт називають Мерінга. Хоча, французи, здається, ближче до істини, називаючи його бізе.

Давайте ж швидше навчимося балувати себе і своїх рідних таким чудом як десерт безе. Робиться він, на рідкість, просто. Справитися з приготуванням такого тістечка, може навіть, дитина.

Отже, візьмемо чотири яйця і відділимо білки від жовтків. Приготуємо одна склянка цукру (або по пів склянки цукру і пудри) і ваніліну одну пачку.

Яєчні білки починаємо збивати. Для полегшення процесу, в білки можна додати дрібку солі. Але, ні в якому разі не додавайте відразу цукор.

Збивати білки потрібно до отримання повітряної білої піни, і тільки тоді починайте додавати цукор. Причому, цукор всипайте по не многу, маленькими дозами. Ця умова потрібно дотримуватися, щоб не «посадити» білки. Якщо збиті білки осядуть, вони перетворяться в клейку масу, і свою легкість тістечко втратить.

Визначити, коли можна починати додавати цукор – легко. Добре збиті беки будуть відмінно триматися на віночку, і не капати, і не текти з нього.

Ось, коли ви збили білки і размешали в них цукор і пудру, тоді застеліть деко пергаментним папером або змастіть його тонким шаром соняшникової олії. Тепер, ложечкою просто ставте крапельки на відстані двох сантиметрів один від одного.

А зараз починається найцікавіше в процесі випікання безе.

Справа в тому, що ці тістечка називають у народі «забуте печиво». А народна мудрість, часто буває права. Так от, безе потрібно випікати в духовці при температурі, яка не перевищує ста градусів, а краще при вісімдесяти. І знаходяться там тістечка протягом двох або навіть двох з половиною годин. За ці дві години, відкривати духовку, ні в якому разі, не можна. Інакше, тістечка «опаде» і втратять свою легкість.

Можна випікати безе і так: поставити в розігріту духовку, щільно закрити і через п’ятнадцять хвилин вимкнути духовку зовсім. А самій господарці можна «забути» про тістечка і йти спати.

Вранці, коли ви згадаєте про свій десерті, він якраз буде готовий до вживання разом з ранковим чаєм або кавою.

Ну, тепер-то зрозуміло, чому печиво «забуте»?

Саме, коли ви забудете про безе в духовці, воно добре висохне і буде готове до вживання. Показник готовності Мерінг – безпроблемне знімання їх з дека, вони просто самі відскакують від нього.

Безе можна прикрашати всіма способами, які тільки існують в кулінарії. Їх можна змащувати кремом, додавати харчові барвники, щоб подати на стіл гостям «Райдужне повітряне диво», прикрасити горіхами, цілими або подрібненими. Зіпсувати смак безе неможливо. Просто включайте свою кондитерську фантазію – і сміливо беріться за справу!

Приємного всім апетиту.