Як приготувати борщ з буряком?

Почнемо з того, що формулювання «борщ з буряком» виглядає так само дивно, як «намисто для шиї» або «туфлі для ніг», оскільки саме буряк в борщі – найголовніше «дійова особа», без неї – це не борщ, це просто суп … І інструкцію ми почнемо саме з буряка.

Для зручності будемо виходити з дволітровій каструлі кінцевого продукту. Візьмемо додаткову каструльку в два рази менше, поріжемо дуже дрібною соломкою 1 буряк і 1 морквину. Капусту нашінкуем трохи побільше. Загальна кількість моркви, буряку і капусти має становити трохи більше половини додаткової каструльки. Перемішуємо це три інгредієнти, посипаємо цукром (1-2 чайних ложки), додаємо трохи олії, ретельно перемішуємо, наливаємо води (вона не повинна покривати заправку) і тушкуємо під кришкою протягом 40 хвилин (спочатку доводимо до кипіння, а потім робимо слабкий вогонь). При цьому стежимо, щоб не випарилася рідина – надалі вона повинна буде змішатися з бульйоном – при необхідності додаємо трохи води).

Поки заправка гаситься – наливаємо води в «основну» каструлю (наливати доверху не треба – інакше доведеться вичерпувати бульйон при «завантаженні» заправки) – і поступаємо в залежності від того, чи хочемо ми зварити м’ясний борщ або ж пісний (вегетаріанський). У другому випадку просто ставимо воду на вогонь і чекаємо, поки вона закипить (в цьому випадку поспішати не треба – краще, якщо закипить, коли буде готова заправка), в першому ж поміщаємо в каструлю шматок м’яса (за кількістю – шматок повинен вільно поміщатися в каструлі і не займати весь простір … але і «брати м’яса на 10 копійок», як в анекдоті, теж не варто) – тоді треба поставити якомога раніше. Коли закипить, ретельно знімаємо піну – щоб бульйон був прозорим – а коли з піною покінчено, кладемо столову ложку солі і ставимо на слабкий вогонь.

Чистимо і ріжемо великою соломкою 5 середніх картоплин. Зазвичай, до цього часу заправка вже буває готова.

Завантажуємо заправку (разом з рідиною) і картоплю – і варимо на помірному вогні до готовності (індикатор готовності – картопля і м’ясо: коли вона стали м’якими – значить, готово). Тепер завантажуємо дрібно порізану ріпчасту цибулю (приблизно половина маленької цибулини) і порізану шматочками помідоріну (можна замінити її 1 столовою ложкою томатної пасти), додаємо приправи за смаком (перець, лавровий лист та ін) і варимо ще 5 хвилин. Подають борщ із сметаною.

Втім, не завжди для борщу використовується коренеплід буряка – це може бути і бадилля – як, наприклад, у борщі з грибами.

Очистити і нашаткувати тонкою соломкою 0,5 морквини, 0,5 стебла цибулі-порею, 1 цибулину і 0,5 кореня петрушки, все це пасерувати в рослинному маслі з томатною пастою.
Гриби зварити в підсоленій воді і нарізати соломкою (відвар не виливати – він ще буде потрібно!). Окремо зварити в невеликій кількості підсоленої води бурякове бадилля, ретельно промивши її холодною водою.

8 картоплин очистити, нарізати часточками і завантажити в киплячий грибний бульйон, прокип’ятити і додати всі інші інгредієнти і варити 5 хвилин.

Тим часом підсмажити у вершковому маслі 1 столову ложку пшеничного борошна – і завантажити в кінці варіння, додати лавровий лист, чорний перець, трохи цукру, трохи оцту, сіль і інші приправи за смаком, ще раз прокип’ятити.

Якщо немає поста – при подачі заправити сметаною.

Ми навели лише два рецепти борщу – а їх існує незліченна безліч: борщ з чорносливом, з яблуками, з копченостями, з оселедцем і навіть з кальмарами! Словом, при бажанні є, з чого вибирати!