Як приготувати деруни з картоплі?

Є страви, які традиційно відносяться до певної національної кухні. Деруни – одне з них. Це саме впізнаване блюдо білоруської кухні. Але, нарівні з російськими млинцями та українськими варениками, воно давним-давно переступило рідні кордону і дуже полюбилося за межами Білорусі.

Для мене самим незабутнім ароматом з дитинства залишився аромат здобних пиріжків взимку і дерунів влітку. Коли в кінці літа, викопавши на городі картоплю, бабуся смажила деруни, а по-українськи – деруни, або дерунци. Для їх приготування вибирали великі картоплини жовтуватого кольору з шорсткою шкіркою – в них більше крохмалю. При розрізі таку картоплю іскриться крохмальними крапельками, які містяться в його соку. Саме таку картоплю візьмемо і ми для приготування дерунів.

Деруни можна готувати, використовуючи натерту картоплю разом з соком, що виділився; можна відціджувати зайвий картопляний сік, а можна приготувати деруни навіть з відвареного товченого картоплі. Рецептів приготування теж маса: деруни з цибулею, деруни з сиром, деруни з грибами, деруни з м’ясним фаршем, деруни з сиром, є навіть деруни з гарбузом. Але скрізь основним компонентом є картопля, а все інше – лише вдале доповнення. Традиційними є деруни з картоплі, в яких разом з картопляною масою використовують і виділився сік. Готувати їх зовсім нескладно – це страва цілком подужає і починаюча господиня.

Отже, приступимо! Для приготування дерунів з картоплі нам знадобиться:

- 8 картоплин середньої величини (краще брати картоплю розсипчастих сортів, в ньому більше крохмалю і він не дасть багато соку);

- 2 яйця;

- Сіль за смаком;

- Рафінована рослинна олія для смаження;

- Сметана.

Сирий, попередньо вимитий картоплю, очистити від шкірки, ще раз помити і натерти на середній або дрібній тертці. Якщо хочете, щоб деруни за смаком нагадували картопляні оладки – беріть дрібну тертку, а якщо вам більше подобаються засмажені хрусткі шматочки картоплі – тріть на середній. Якщо ваш картопля дав багато соку, відкиньте його в друшляк, щоб зайвий сік стек в якусь посудину, а випав в осад крохмаль додайте назад в картоплю. Також картопляну масу можна злегка віджати в полотняному мішечку або додати в неї одну – дві столові ложки борошна або пару чайних ложечок крохмалю. Робимо все це по можливості швидко, щоб наш картопля не почав темніти. Хоча є маленька хитрість, щоб усунути малоапетитних сірий колір, можна додати в масу ложку холодного молока або кефіру. Тепер додаємо в наш картопля два яйця, сіль за смаком і ретельно перемішуємо. У результаті у нас виходить рідка, але досить в’язка маса, з якої у нас вийдуть смачні деруни.

Тепер приступаємо до жарке. Смажити деруни найкраще в чавунній сковороді з товстим дном. Наливаємо в неї рослинне масло і коли воно добре розігріється, столовою ложкою акуратно викладаємо на сковороду нашу картопляну масу, залишаючи між драниками не менше одного сантиметра вільного місця (для того, щоб зручно було перевертати) і швидко обсмажуємо драники з двох сторін. Тепер головне не обпектися розпеченими бризками рослинної олії! Обсмажувати деруни потрібно на середньому вогні протягом двох – трьох хвилин з кожного боку. Багато по закінченні смаження накривають сковороду з драниками кришкою, щоб вони протягом трьох – п’яти хвилин «дійшли» до готовності і стали більш м’якими. Ми цього робити не будемо, тому що так наші деруни втратять свою апетитну хрустку скоринку.

Ну, ось і все, наші деруни готові – викладаємо їх на тарілку і до столу! Ах так, мало не забула найголовніше – сметана! В окремій тарілочці подаємо сметану, без неї, і починати не варто! Смачного!