Як приготувати домашнє пиво

У пошуках цікавого і пізнавального на телебаченні наткнувся на передачу «Пивовари» на каналі «Дискавері». Сенс в тому, що ведучий їздить різними країнами і готує пиво за рецептами – які дізнається. І тут у мене виникла ідея, зварити пиво вдома.

Погортавши літературу та Інтернет, знайшов кілька цікавих рецептів. Цікаво те, що всі вони майже схожі між собою, по використовуваних інгредієнтів. Різниця полягає лише в пропорціях. Особливої обладнання не потрібно, єдине, що я усвідомив, якість готового продукту безпосередньо залежить від використовуваних продуктів. Якщо хочете хороше «домашнє пиво» використовуйте якісні інгредієнти.

Далі піде рецепт приготування «домашнього пива», різниця в тому, що за технологією необхідно дотримувати температурний режим. У домашніх умовах з цим можуть виникнути деякі труднощі, тому і напій я буду називати «домашнім пивом». Поки Ви будете займатися процесом приготування «домашнього пива» запасіться магазинним, процес довгий і трудомісткий.

Технологію можна розбити на декілька етапів: приготування солоду; пивне сусло; процес бродіння сусла; бродіння пива.

Солод – це пророслі зерна ячменю чи пшениці. Його можна приготувати самому. Беремо 2 кг ячменю, даємо йому прорости 4-5 днів. Потім необхідно його висушити.
Важливо не пересушити, колір ячменю не повинен сильно змінитися (потемніти). Видаляємо паростки – це можна зробити, перетерши ячмінь в руках, просіяти через друшляк. Решту зерна перемолоти в м’ясорубці (крупний помел). Правильно приготовлений солод має солодкий смак.

Отриману масу висипаємо у велику каструлю, додаємо 5-6 літрів гарячої (50-55 градусів) води, залишаємо на 2 години накритою кришкою, відбувається процес ферментації. Проціджуємо, отримуємо солодове сусло.

В отримане сусло додаємо хміль (3 склянки або 500 грам), 1 літр теплої води, варимо 1:00. Даємо отриманої масі охолонути до температури 25-30 градусів. Додаємо 100 гр. дріжджів і чекаємо. Початок процесу бродіння можна визначити, коли з’явиться біла піна на поверхні. Зазвичай процес триває 3-4 дні.

Коли процес закінчений, сусло герметично закупорюється, бажано в дерев’яній ємності (якщо такої немає, то можна і в емальованому). Якщо потрапить повітря, то пиво закисне, тому ретельно закрийте ємність. Бродіння пива триває близько 4 тижнів. Після чого довгоочікуваний напій готовий до вживання.

Скоро моє пиво підійде, тоді спробую, що вийшло.