Як приготувати домашню локшину?

- Приходьте до нас в Дошірачную! Дев’ять видів “Доширак” і сім видів окропу! (Репліка з інтернету)

Подейкують, що готувати локшину російських навчили татари. Східна локшина була перероблена для російського смаку і стала одним з найпопулярніших страв у палацах і хижах.

Сьогодні локшина дискредитована Роллтон і Доширак. Створюється враження, що у юного покоління локшина – це лише вміст дешевого стаканчика, яке треба заливати окропом. Та що казати – локшину стали зневажати, називаючи її «бомжатіной».

А адже домашня локшина – це свято живота. Її можна просто зварити і заправивши вершковим маслом, сиром або будь-яким соусом із задоволенням з’їсти. Можна на основі молока або грибного і курячого бульйонів спорудити суп. Тільки не забувайте – супи з локшиною можна розігрівати. Вони втрачають свій аромат, а тісто розповзається. Можна приготувати лапшевник, блюдо часів наших бабусь або «макарони по-флотськи» – спогад про столовский юності. Або блиснути перед домашніми зобразивши локшину з куркою, овочами і кунжутним насінням по-китайськи. Взагалі, локшина піде практично в будь-яку страву, де потрібні макаронні вироби.

Локшину роблять з пшеничної муки, але для грибний лапшічкі добре додати гречаної – це додасть їй «російського духу».

Отже, почнемо. Візьмемо одне яйце і приблизно склянку пшеничного борошна вищого гатунку.
Насипаємо борошно на широку обробну дошку горбком. В середині «вершини» робимо пальцями поглиблення і розбиваємо туди яйце. Тепер скористаємося шкарлупкою від яйця як мірної ємністю для води. Цей секрет я підгледіла у Вільяма Похльобкіна, великого маестро кухні.

Нам вистачить 2-4 шкарлупки води. Додаємо потихеньку в тісто, безперервно його замішуючи. Точно сказати, скільки води знадобиться саме вам, неможливо. Борошно розрізняється по гігроскопічності і потрібну кількість рідини ви повинні визначити емпірично, тобто методом проб і помилок. Не забудьте посолити. Досить 0,5 чайної ложки солі.

Руками (ложки, лопатки, віночки та інші пристосування тут недоречні) круговими рухами за годинниковою стрілкою змішуємо борошно з яйцем, водою і сіллю. Якщо тісто починає кришитися, додайте водички. Якщо рідкувато і сильно липне до рук, доведеться підсипати борошна.

Тісто має вийти досить крутим, але легко піддаватися раскатке. Залишаємо його «відпочити» під серветкою при кімнатній температурі хвилин 10-15.

Далі рясно посипаємо обробну дошку борошном. Якщо в будинку немає качалки, можна скористатися пляшкою. Тісто необхідно розкатати в дуже тонкий пласт – буквально 1 мм. Під час розкочування присипайте борошном і перевертайте. Так вам буде легше домогтися бажаного результату.

Розкатавши великий «млинець», згортаємо його в рулет. Щоб шари тесту не злиплося при згортанні, ще раз гарненько присипаємо «млинець» борошном. Тепер отриману тестяную трубку гострим ножем розрізаємо впоперек на тонкі смужки.

Перед варінням локшину добре трохи підсушити. Розстелимо папір на столі і розсипаючись локшину в один шар. Через півгодини вона злегка пров’ялиться.

Тепер з приготовленої вами, як раніше говорили «натертої», домашньої локшини можна приготувати все, що душа забажає.