Як приготувати горбушу в духовці?

Кожен кулінар знає, що червона риба, при правильному приготуванні, володіє особливими смаковими якостями і корисними властивостями. Найпопулярнішою рибою цього сорту вважається горбуша, яка має ніжне м’ясо і хрустку скоринку. До того ж, вона має трохи кісток і знаходиться у вільному доступі.

Для будь-якого блюда горбушу варто використовувати свіжу, а не розморожену, так як під час розморозки, разом з водою йде і значна частина смакових і ароматичних речовин. Така рибка стане відмінною прикрасою святкового столу і коронною стравою сімейної вечері. Жир знаходиться тільки уздовж хребта.

При приготуванні горбуші варто врахувати, що в духовці вона дуже швидко пересушується, і виходить сухою і несмачною. Саме тому варто дотримуватися всіх рекомендованих режимів температур і часу. Традиційно червону рибу запікають з невеликою кількістю спецій, зеленню і лимонним соком, які ідеально підкреслюють її смак. Крім традиційного рецепту запишіть собі ще й рецепт вишуканої горбуші у вині та святковою горбуші під сиром.

Традиційний спосіб приготування горбуші.

Рибу помийте, очистіть від плавників, нутрощів і хвостовий пластини, після чого розріжте її на шматки товщиною близько 7 см. Змішайте чорний перець, сіль, оливкова олія та лимонний сік. Залийте отриманою сумішшю горбушу і поставте її в холодильник на 2-2,5 години. Форму для запікання застеліть харчовою фольгою, викладіть в неї рибу, посипте петрушкою, вилийте залишився маринад і щільно закрийте фольгою. Отриману рибку поставте в духовку, розігріту до 180-200 градусів, і випікайте 15 хвилин.

Горбуша в вині.

Підготуйте рибу, як у попередньому рецепті. Кожен порційний шматок посипте сіллю і перцем, і змастіть майонезом. Рибу викладіть на деко, вкриті фольгою, і запікати в духовці близько 20 хвилин. Родзинка страви – це соус. Готується він, так: нарізану зелену цибулю і кріп змішайте з мелконарезанним часником і білим вином. Полийте соусом горбушу, і поставте її в розігріту духовку ще на 2 хвилин. Подавати страву потрібно гарячим.
Як гарнір ідеально підійде білий рис, відварений без спецій в злегка підсоленій воді.

Горбуша, запечена під сиром.

Горбушу очистити від плавників, хвоста і нутрощів, і нарізати на порційні шматки. Кожен з них натерти сумішшю чорного перцю і солі. Рибу змазати тонким шаром майонезу і щільно викласти на деко, укритий фольгою. Але перед тим як відправляти його в духовку, поставте його в холодильник, щоб горбуша ввібрала в себе спеції і стала ніжніше і апетитніше. Тримати в холоді потрібно близько 40 хвилин. Посипте горбушу товстим шаром натертого твердого сиру, і запікайте 20 хвилин, поки не утвориться ароматна рум’яна кірочка. В якості гарніру використовуйте такий же рис, як і в попередньому рецепті, але горбуша під сиром відмінно підійде і як самостійне блюдо.

Горбуша – ідеальне блюдо, яке підійде на будь-яке свято. Вона завжди доставить вашим гостям масу насолоди.