Як приготувати гуляш з яловичини?

Гуляш – найпростіше блюдо, яке можна приготувати навіть в стані цейтноту.
Необхідні інгредієнти: шматок яловичини, точніше яловича вирізка, завбільшки з чоловічу долоню і завширшки не менше 4 см, цибуля ріпчаста, пара морквин, помідори, сіль, улюблені спеції і борошно.

Моркву натираємо на тертці, помідори дрібно шаткуємо, попередньо обдавши їх окропом і знявши шкірку, цибулю ріжемо півкільцями. М’ясо нарізаємо поздовжніми смужками. Тут є один нюанс. Якщо яловичу вирізку перед тим, як нарізати на «брусочки», відбити молотком, то м’ясо в гуляш вийде особливо ніжним і соковитим, а сама страва буде готове не через годину, а хвилин через 30. Так що, робимо вибір – витратити 4 хвилини на відбивання м’яса, або 30 хвилин на ковтання голодної слини. Я віддаю перевагу м’ясо ніжне і соковите, просочене соком овочів, тому відбиваю яловичу вирізку перед його нарізуванням для гуляшу.

Отже, всі подрібнене і готово для подальшого приготування. Беремо чавунний сотейник або казанок, наливаємо трохи рафінованого рослинного масла і … І тут є один нюанс. Якщо хочеться отримати блюдо з ніжним смаком овочів, то спочатку необхідно злегка обсмажити в маслі м’ясо, а потім вже додати овочі до м’яса. Якщо хочеться покуштувати гуляшу з насиченим ароматом тушкованих овочів, то спочатку обсмажуються моркву, цибулю і помідори. В останньому варіанті, поряд з особливим домашнім смаком страви, вийде дуже міцний бульйон для підливи, пофарбований у апетитний колір моркви з помідорами без використання томат-пасти.

У масло кидаємо моркву, цибулю і помідори. Трохи солимо. Тут важливо не переборщити з жаркою овочів. Хоча цей прийом дає дуже апетитний результат, але на роботі травного тракту позначається не дуже сприятливо. Тому тим, хто страждає панкреатитом і холециститом, краще піти по першому шляху – спочатку обсмажити шматочки м’яса. А всі «здорові» – за мною! Коли морквина і помідори з цибулею злегка «підрум’яняться», і виділиться овочевий сік, кидаємо в сотейник м’ясні брусочки і смажимо разом з овочами. М’ясо просочиться виділився овочевим соком і придбає неповторний смак і аромат домашньої їжі.

Обсмажуємо на невеликому вогні протягом 10 хвилин. М’ясо виділить додатковий сік, і ваша кухня наповниться хвилюючим апетит ароматом. В цей час бажано додати в блюдо спеції і прянощі, а також не забути посолити. Спеції краще додавати ті, які підсилять смак м’яса. Це, природно, базилік, любисток, чорний і червоний перець, насіння кропу, зіра або куркума. Можна додати часник для особливого аромату.

Потім заливаємо наш гуляш кип’яченою водою так, щоб м’ясо було нею покрито, і доводимо до кипіння. Тут є ще один нюанс. В залежності від того, яка кількість підливи ви хочете отримати, так і додавати в гуляш воду. Якщо ви не любитель підливи – то тільки покрити м’ясо водою. Якщо ви обожнюєте підливу і готуєте гуляш тільки заради неї, а є й такі, то можна налити води і більше. Міцний і густий мясоовощной бульйон в основі блюда дасть можливість для будь-якого «маневру». Після цього перевіряємо, чи достатньо солі. І ще один секрет Полішинеля. Щоб підсилити смак підливи, бажано додати ще одну невелику цибулину, нашатковану кільцями або півкільцями. Підлива вийде смачніше і насиченішим.

І тепер мука. Всі кулінарні книги радять борошно обсмажити без масла до червонуватого відтінку, а потім всипати в бульйон. Виходить смачно, але як в совкової їдальні. Хоча, і трудомістко. Раджу випробувати такий прийом. 1-2 столові ложки борошна ретельно, без грудочок, розвести в половині гуртки теплої води, а потім влити воду з борошном в киплячий бульйон. І гарненько перешкодити. На ваших очах бульйон загусне і стане світлішим. Кип’ятимо після цього буквально 2-3 хвилини, вимикаємо вогонь, кидаємо в гуляш пару лаврових листів і закриваємо кришкою, щоб страва настоялося. Поки ви накриваєте на стіл, ріжете хліб і наливаєте гарячий чай, гуляш настоїться.

Ах, так! Забула про томат-пасту! Якщо є бажання труїтися геномодифікованих крохмалем укупі з барвником невідомого походження – ваше право! Можете сміливо псувати розкішне блюдо отрутохімікатами. Але якщо ваша томат-паста була приготована дбайливою рукою мами, дружини або тітки з села, тоді вибачте! Її треба було додати тоді, коли смажили м’ясо з овочами