Як приготувати індоуткі?

Індоуткі, або мускусна качка, відноситься до м’ясо-яєчних породі. Батьківщина індоуток – Південна і Центральна Америка. Звідси і назва індоуткі – індіанська качка. Дикі індоуткі – лісові птахи. Індоуткі прекрасно літають і зовсім не плавають. На відміну від звичайних качок, вони не крякають, а шиплять. Самки і самці сильно відрізняються за величиною. Середня вага самця 5 кг, самки 2,5 кг. На голові у індоуток є червоні бородавки, які виділяють жир з мускусним запахом, звідси й друга назва індоуткі – мускусна качка. Індоуткі є цінним продуктом харчування. У них м’ясо ніжніше, чому у качки і, що надзвичайно важливо – не жирне.
У віці 2,5-3 місяців м’ясо індоуткі ніжне і соковите, нагадує м’ясо курчати бройлера.

Що ж можна приготувати з індоуткі? Практично всі ті ж страви, що із звичайної качки і індичці. Індоуткі краще гасити і запікати. Рецепт індоуткі, смаженої в пергаменті, підійде для святкового блюда. Тушку птиці добре промити і обсушити рушником. Зсередини натерти сумішшю з солі і гіркого перцю, зовні обмазати жиром. Зв’язати разом гомілки птиці і покласти готову тушку в кульок з пергаменту або фольги. Відкритий кінець кулька зав’язати. Кульок окропити водою, покласти птицю на решітку духовки і засмажити. При температурі духовки 200-300градусов для смаження одного кілограма м’яса достатньо 50-60 хвилин. Якщо під час смаження папір сильно висохне, її потрібно окропити водою. Готова птах повинна бути м’якою.

Оригінальний рецепт приготування індоуткі з медом. Тушку птиці добре промити, обсушити, змастити з зовні і всередині сумішшю з солі і перцю. Потім розвести мед (столову ложку) в 100 г гарячої води. Цим сиропом змастити птицю і дати їй обсохнути. Перед тим як покласти в гарячу духовку на решітку, змастити ще раз. Смажити 50-60 хвилин, періодично змащуючи індоуткі медовим сиропом. Коли індоуткі буде майже готова, змастити її розігрітим натуральним медом і дожаріть в духовці. Подавати це блюдо на стіл краще з відвареною картоплею або фруктовим салатом.

Одне з дуже цікавих страв, яке можна приготувати з індоуткі – це остропел. Тушку птиці потрібно порубати на невеликі шматки, їх добре обсмажити і укласти в каструлю. Для соусу окремо засмажують нарізану кільцями ріпчасту цибулю і борошно. Цю суміш тримаємо на невеликому вогні, поки борошно не стане коричневою. Потім долити чашку води з размешения в ній столовою ложкою томатної пасти, все перемішати і додати 4 зубки часнику, чорний перець (15 горошин), прянощі і сіль. Полити соусом індоуткі і тушкувати до готовності. Перед самим кінцем готування влити 2 ст. л. оцту і зняти з вогню після закипання. Смачне блюдо готове.

Гасити індоуткі можна і в апельсиновому соусі. Тушку розрізати на шматки, скласти їх в каструлю і почати гасити. Потім приготувати соус із цедри або апельсина, або мандарина або лимона. Нарізати дрібними скибочками цедру і кип’ятити 2-3 хвилини у воді, потім відкинути на друшляк. Пропарену цедру додати в соус з соку качки, сюди ж можна додати ложку томатної пасти. Індоуткі тушкуємо до готовності, і подаємо на стіл, поливаючи порційні шматки апельсиновим соусом.