Як приготувати каву в турці?

З чого починається ранок більшості людей? Так, саме з чашечки кави. Тому й не дивно, що вибору кави приділяється велике значення і увагу. Кава – ранковий напій більшості з нас. Адже він не тільки освіжає, але і володіє тонізуючими властивостями. Холодний і гарячий, складний і простий, солодкий і вишуканий – кава продовжує дивувати своїм смаком і пробуджує впливом.


Цей напій досить таки молодий: він відомий не більше шести століть, тоді як чай і вино почали пити кілька тисячоліть тому. Швидке і широке поширення кави отримав завдяки своєму дивовижному смаку і тонізуючому впливі на організм людини. На сьогоднішній день кави становить велику конкуренцію чаю, набуваючи все більшої популярності в багатьох країнах світу. Люди ще не до кінця вивчили смакові якості і всілякі поєднання кави.

При вживанні різних сортів вин відомі певні правила: червоне вино поєднують з м’ясом, біле – з рибою, десертне – з фруктами. Касаемо кави таких правил поки що не існує. Традиція додавати в каву приправи, цукор, різні прянощі бере свій початок з часів його першої появи як напою на Середньому Сході та Європі. Ще з давніх часів на Сході в каву додають кардамон, а у Відні, що є першим європейським містом, де з’явилася кава, – молоко, збиті вершки, корицю, ваніль і шоколад.

Любителів кави хоч відбавляй. Однак, будучи любителями цього напою, не всі знають, як правильно його зварити. Для приготування кави одним з найдавніших способів, що мають шанувальників і зараз, використовується турка, що має ще назви «джезва», «іврік». У турках, як правило, готують каву по-східному, що відрізняється помірною густотою, насиченим смаком і ароматом. Головною відмітною особливістю цього напою є те, що після приготування в турці його не проціджують, тому в каві залишається гуща. Таким чином, каву, приготовану в турці, зберігає в первозданному вигляді всі ті речовини, що містяться в обсмажених кавових зернах.

Для отримання найбільш близького до ідеалу каву по-східному відіграють важливе значення розмір турки і матеріал, з якого виготовлений посудину. Кращий варіант – це мідна турка з срібним покриттям усередині. Кава по-східному подається без цукру. Щоб його зварити, приготуйте турку. Всипте в неї 5-10 грам дрібно меленої натуральної кави і залийте свіжою холодною водою (бажано використовувати м’яку джерельну воду). Доводимо нашу суміш до кипіння. Як тільки кава починає закипати, турку потрібно зняти з вогню, дати кави настоятися хвилин 5-6 – кава готова. Тривале наполягання додасть напою гіркоту, а при підігріванні втрачається смак і аромат. Окремо від приготованої кави слід подати охолоджену кип’ячену воду в тонких склянках.

Зварений таким чином кава прийнято пити невеликими ковтками, запиваючи холодною водою, яка допомагає відчути всю красу напою. Смак і аромат кави можна поліпшити, якщо перед варінням мелену каву трохи підсушити на вогні і додати до нього кілька кристаликів повареної солі. Існує дуже багато різних способів приготування кави. Одному подобається кава по-східному, а іншому – кава по-турецьки. Тому не бійтеся експериментувати, проводити свій особистий кава-тест і шукати те, що дійсно за смаком. І пам’ятайте, що випиті три-чотири чашки кави не завдадуть вашому здоров’ю шкоди, а, навпаки, дадуть можливість повною мірою відчути позитивну дію на організм, враховуючи, що в одній порції кави міститься 100 міліграм кофеїну.