Як приготувати коропа в духовці?

Щоб приготувати коропа в духовці, перш за все, потрібно виконати, як мінімум, дві умови. Перше – це, щоб був в наявності сам коропа. Друге – наявність духовки. Всі ми знаємо, що коропи водяться у водоймах. Значить треба дістатися до водойми і його там виловити. Можна, звичайно ж, піти по більш легкому шляху – купити смачненького, жирненького Карпик в магазині чи на ринку. Якщо короп, до того як ви його почнете готувати, буде ще живий, то я вам не заздрю. Мороки з його оброблення і чищенням багато. Тому попросіть, щоб рибину почистили прямо при вас і йдіть додому готувати. Зараз починається найцікавіше. Як?

Рецепт № 1 – найпростіший і найпоширеніший.

Обробити коропа помити, обсушити, посолити, поперчити. Сіль і перець як любите. На сковорідку фольгу, на фольгу Карпик, на Карпик цибулю, моркву, зелень.
Фольгу загорнути. Сковорідку в духовку. Температура в духовці вже повинна бути 180-200 градусів. Через 40 хвилин дістати і з’їсти.

Рецепт № 2 – не самий простий і не найпоширеніший, але дуже смачний.

Для нього знадобиться на 1 кг риби – 200 гр. білих свіжих грибів або просто шампіньйонів, 3 столові ложки топленого вершкового масла, 2 яйця, 3 столових ложки мелених сухарів, природно сіль і мелений перець, куди без них. Ах так, ще соняшникова або оливкова олія. Знову ж таки, хто як любить або скоріше, що в кого є.

Приступимо до процедури готування. Гриби миємо, чистимо або навпаки, як вам більше подобається. Потім ріжемо їх тоненькими скибочками, укладаємо в каструльку, додаємо масло рослинне, сіль, перець і дві столові ложки води. Каструльку закриваємо кришкою й тушкуємо гриби на слабкому вогні до готовності. Готові гриби змішуємо з маслом топленим, яке попередньо треба розтерти з яєчними жовтками, збитими в піну білками і меленими сухарями. Все це треба посолити і хорошенечко перемішати. Фарш готовий. Беремо попередньо промиту, посолені зовні і всередині тушку коропа і наповнюємо фаршем. Потім черевце треба зашити, а то фарш обов’язково буде шукати собі вихід і страва не вийде таким смачним. Укладаємо готового фаршированого коропа на деко, поливаємо трохи розігрітим маслом і в духовку. Запікати треба 40 – 45 хвилин. За п’ять хвилин до того, як рибу з духовки виймати, можна полити її зверху сметаною. Знадобиться приблизно з пів склянки цього молочнокислого продукту. Не забувайте час від часу поливати рибу соком, який буде з неї ж і виділятися. Температура 180 – 200 гр. Вийде вкуснятина і краса невимовна. А якщо застосувати свої здібності майстра з карвінгу і прикрасити готову рибу овочами, то блюдо підійде на будь-який святковий стіл.

Рецепт № 3 – ті ж: Ви, короп, духовка + гречана каша.

На цей раз рибу потрібно порізати шматками без кістки. Знову ж таки, посолити всі шматочки, поперчити, перемішати в якій-небудь ємності, щоб сіль і перець дісталися кожному шматочку рівномірно. Потім кожен шматок обваляти в борошні і посмажити, але не зовсім, а до напівготовності. Зварити гречану кашу так, як ви любите – розсипчасту і додати в неї масло. Ну, ще б, що за каша без масла. Далі, відварені заздалегідь і почищені курячі яйця треба порізати кружальцями. Тепер всі ці наїдки укладаємо на сковорідку або в сотейник, змащені попередньо маслом. Спочатку йде каша, слідом короп, мається на увазі – риба. Зверху кожного шматочка риби, покласти кружечок яйця. Все це господарство посолити, залити рідиною білого кольору, званої сметаною. Якщо купленої на ринку або в селі, то просто сметаною. Посипати тертим сиром і запекти, в тій же таки духовці. Блюдо це краще готувати з великої риби. У ній маленьких кісточок практично немає. На 800 грам риби потрібно буде узяти 1 стакан гречаної крупи, 2 або 3 яйця, 2 ложки столових олії, 1 столова ложка тертого сиру і стакан сметани. Природно, сіль і перець мелений за смаком. Згодна – метушні багато. Але зате два в одному – і риба і гарнір до неї.

Зараз всі дружненько встали і побігли до холодильника. Може чого смачненького завалялося. А приготуємо потім. Ну і даремно. Адже риба то не тільки смачно, але ще і дуже корисно. Особливо якщо її приготувати в духовці.